Proste ciasto czekoladowe. Chwila miksowania, dwie chwile pieczenia i najlepsza słodkość gotowa

Proste ciasto czekoladowe do zrobienia w kilka chwil? To przepis, który zdecydowanie powinien poznać każdy miłośnik domowych wypieków. Przepis na ciasto czekoladowe jest tak banalny, że nie mogę o tym nie wspomnieć - nawet największa cukiernicza "oferma" zrobi je perfekcyjnie. Co jest ważne? Zapał i czas pieczenia.

Proste ciasto czekoladowe to idealny pomysł na deser do codziennej kawki, ale także na ważniejsze rodzinne uroczystości i spotkania w większym gronie. Przepis na ciasto czekoladowe każdy powinien zapisać sobie w swoim przepiśniku, a to z trzech ważnych powodów. Ciasto czekoladowe z tego przepisu jest pyszne, jest tanie w wykonaniu i bardzo proste. Nie kupuj ciasteczek do kawy, tylko zrób to pyszne czekoladowe ciasto - nie ma opcji, że nie wyjdzie.

Zobacz wideo

Proste ciasto czekoladowe - idealne na każdą okazję

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1  średnie jajko,
  • 1 szklanka mleka,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 4 łyżki ciemnego kakao.

Ciasto czekoladowe - sposób wykonania:

  1. Z racji tego, że wykonanie tego ciasta jest naprawdę szybkie, zacznij od nagrzania piekarnika do temperatury 180 stopni.
  2. Przygotuj sporą miskę. Wsyp do niej najpierw wszystkie suche składniki i wymieszaj. Następnie wbij jako, dodaj mleko i olej i rozpocznij miksowanie. Miksuj nie krócej niż pięć minut, by mieć pewność, że w cieście nie będzie żadnych grudek.
  3. Formę do pieczenia lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ostrożnie wlej ciasto do 3/4 wysokości formy i wyrównaj wierzch. Piecz przez ok. 60 minut.

Takie ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem, ale najlepsze będzie z polewą czekoladową. Weź ulubioną czekoladę i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Możesz dodać trochę śmietanki. Kiedy czekolada się rozpuści, polej nią ciasto. Ja czasami używam białej czekolady - taka wersja smakuje mi najbardziej. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.