W wielu domach zamiast makaronu do zup dodaje się lane kluski. Ten banalny w przygotowaniu specjał można jeść także solo z masłem lub np. z rozmaitymi sosami i dodatkami. Warto jednak poznać przepis, który wyklucza ze składu mąkę. Tu rządzi włoski specjał więc nudny i kulinarnej rutyny nie ma!
Lane kluski to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga użycia skomplikowanych składników ani trudnych technik kulinarnych. Wystarczy sięgnąć po łatwodostępne produkty i dodatek do zupy czy obłędne danie jest gotowe do podania. Warto jednak poznać ciekawą wariację klasyki, która bazuje na aromatycznym produkcie prosto ze słonecznej Italii.
Zamiast dodawać do lanych klusek mąkę, która swoją drogą mogłaby wydawać się bazą i najważniejszym składnikiem, wystarczy sięgnąć po... ser! Mowa jednak o nie byle jakim produkcie, a o samym parmezanie. Słony, a jednocześnie pikantny ser doskonale pasuje do wielu dań i zup. Po połączeniu z jajkiem i przyprawami otrzymamy gęste ciasto, które wystarczy wrzucać przy pomocy łyżki na wrzątek lub do gorącej zupy. Zapewniamy, ze taki duet smakuje obłędnie i nie oprze mu się nawet najbardziej wymagające podniebienie.
Składniki:
Sposób przygotowania: