Jak zrobić kluski lane bez grama mąki? Metoda włoskich mam stawia na jeden, obłędny produkt

Smak lanych klusek albo się kocha, albo nienawidzi. Klasykę rodem z dzieciństwa można jedna nieco urozmaicić i nadać im obłędny, włoski klimat. Wystarczy zrezygnować z mąki i zastąpić ją innym, aromatycznym produktem. Takie zestawienie idealnie sprawdzi się jako dodatek do zup czy rozmaitych sosów.

W wielu domach zamiast makaronu do zup dodaje się lane kluski. Ten banalny w przygotowaniu specjał można jeść także solo z masłem lub np. z rozmaitymi sosami i dodatkami. Warto jednak poznać przepis, który wyklucza ze składu mąkę. Tu rządzi włoski specjał więc nudny i kulinarnej rutyny nie ma!

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Kluski lane bez grama mąki? Włoska receptura stawia na aromatyczny zamiennik 

Lane kluski to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga użycia skomplikowanych składników ani trudnych technik kulinarnych. Wystarczy sięgnąć po łatwodostępne produkty i dodatek do zupy czy obłędne danie jest gotowe do podania. Warto jednak poznać ciekawą wariację klasyki, która bazuje na aromatycznym produkcie prosto ze słonecznej Italii.

Zamiast dodawać do lanych klusek mąkę, która swoją drogą mogłaby wydawać się bazą i najważniejszym składnikiem, wystarczy sięgnąć po... ser! Mowa jednak o nie byle jakim produkcie, a o samym parmezanie. Słony, a jednocześnie pikantny ser doskonale pasuje do wielu dań i zup. Po połączeniu z jajkiem i przyprawami otrzymamy gęste ciasto, które wystarczy wrzucać przy pomocy łyżki na wrzątek lub do gorącej zupy. Zapewniamy, ze taki duet smakuje obłędnie i nie oprze mu się nawet najbardziej wymagające podniebienie. 

Przepis na lane kluski z włoskim twistem. Zapomnij o mące i postaw na ser

Składniki: 

  • 50 g drobno startego parmezanu,
  • 4 duże jajka,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • garść świeżych ziół np. bazylii lub natki.

Sposób przygotowania:

  1. Na początek wbij jajka do miseczki i dokładnie je rozmąć, aż powstanie jasna, jednolita masa.
  2. Następnie wsyp do miseczki z jajkami drobno starty ser. Całość na koniec dopraw gałką muszkatołową i bardzo drobno i starannie pokrojoną zieleniną. To nada ciekawego i wyrazistego smaku.  
  3. Wszystkie składniki wymieszaj energicznie na ciasto - masa powinna być jednolita i gęsta.
  4. Pora na przygotowanie W tym celu zagotuj wrzątek lub zupę. Ciast wlewaj do cieczy cienką strużką. Poczekaj, aż ciasto się zetnie i wypłynie na powierzchnie (powinno to trwać około trzy minuty) - to znak, że kluski są gotowe, a danie można serwować. 
  5. Tak przyszykowane lane kluski można serwować w gorącej zupie lub przełożyć na talerze i np. dodać do sosu, lub zalać masłem i doprawić grubo mielonym pieprzem i dodatkową porcją sera. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.