Spaghetti - przepis, który nie istnieje. Weź wszystko co zalega, a zrobisz najlepszy obiad

Przepis na tani obiad z niczego? Proszę bardzo - weź makaron spaghetti i kilka składników, które w lodówce czekają na swój czas. To przepis na obiad, który nie jest przepisem - każdy może zrobić go po swojemu, a dziś przychodzimy z inspiracją. Jak masz ser i trochę wędliny, to już jesteśmy w domu.

Jak zrobić spaghetti? Przepisów jest multum i nie wiadomo, jaki jest najlepszy. Wiadomo jednak, który jest najtańszy. Szukasz przepisu na szybki obiad z niczego? Otwórz lodówkę i puść wodzę fantazji. Masz trochę sera, cebulę, czosnek, kilka pomidorów i wędlinę lub boczek? Jejku, już czuję zapach tego dania - łatwiejszy obiad nie istnieje.

Zobacz wideo

Przepis na spaghetti z resztek - tani obiad dla całej rodziny

Składniki - możesz dowolnie modyfikować ilość

  • ok. 300 g makaronu spaghetti,
  • 100 g dowolnej wędliny, boczku lub kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 3 pomidory lub puszka pomidorów krojonych, możesz użyć także passaty, wystarczy 1 szklanka, 
  • 100 g sera (może być to feta, camembert lub serek topiony),
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy,
  • opcjonalnie: pół szklanki śmietanki.

Tani obiad z niczego - spaghetti z resztek

  1. Zacznij oczywiście od ugotowania makaronu. Powinien być ugotowany al dente w lekko osolonej wodzie. Jak makaron się już ugotuje, odlej szklankę wody. W tym czasie przygotuj resztę składników.
  2. Jeśli masz boczek lub kiełbasę, pokrój je w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy mięso się zarumieni, dodaj posiekaną cebulę. 
  3. Podsmażaj całość, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj pomidory bez gniazd nasiennych lub pomidory z puszki. Dodaj także czosnek oraz ulubione przyprawy. 
  4. Sos powinien dusić się na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, po tym czasie dodaj ugotowany makaron, pół szklanki wody spod makaronu oraz ser. Całość duś, aż ser się roztopi. 

Taki obiad to prawdziwa uczta i to niskim kosztem. Przepis na resztkowe spaghetti uratuje się wtedy, gdy skręca cię z głodu, a w lodówce walają się niezjedzone resztki. Pamiętaj, że przepis jest jedynie inspiracją - do takiego makaronu możesz dodać szpinak, marchewkę lub nawet wędzoną rybę. Każdego dnia możesz zrobić nowy obiad i to właśnie w gotowaniu jest najfajniejsze. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.