Jeśli lubisz jajecznicę, musisz spróbować tej wersji bez jajek. Jest zaskakująco pyszna

Śniadanie kojarzy się nam z kanapkami, jajecznicą i omletami z różnymi dodatkami. Tym razem chcemy pokazać przepis na coś równie pysznego, ale innego. Dla niektórych może być to wielkie zaskoczenie, a główny składnik nie jest oczywistą sprawą. By się przekonać, że jest pyszne, warto zrobić to już dziś.

Jajecznica to jedna z najbardziej popularnych propozycji śniadaniowych. Jest ona prosta w przygotowaniu i można do niej dodać wiele różnych dodatków. Osobiście wrzucam do niej pomidory, paprykę, szczypiorek, czy nawet żółty ser. Sposób jej podania również może się różnić w zależności od upodobań. Słyszałam, że w niektórych domach podaje się ją z ketchupem, inni ograniczają się do świeżego pieczywa z masłem. Jednak nie wszyscy lubują się w jajkach i postanowili zrobić własną wersję tej potrawy.

Zobacz wideo Tofucznica [HAPS VEGE]

Zamiast jajek, duża część osób wykorzystuje tofu. Zazwyczaj robią to osoby na dietach roślinnych, jednak nawet osoba, która je mięso i produkty odzwierzęce, chociaż raz powinna spróbować tej wersji. Tofucznica okazuje się naprawdę smaczna i odpowiednio doprawiona, może mieć zbliżony smak do klasycznej jajecznicy.

Przepis na tofucznicę - czyli jajecznicę z tofu

Składniki

  • 400 g wędzonego tofu,
  • cebula
  • papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Tofu odsącz z nadmiaru wody i rozgnieć je widelcem lub rozkruszyć rękoma na mniejsze kawałki, tak aby uzyskać konsystencję przypominającą podsmażone jajka.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną na drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż warzywa przez kilka minut, aż będą miękkie.
  3. Dodaj do nich rozgniecione tofu i smaż przez kolejne 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Teraz dodaj kurkumę, sól i pieprz, zamieszaj.
  4. Gotową tofucznicę podawaj posypaną świeżymi ziołami, jak szczypiorek czy natka pietruszki, dla świeżości i wyrazistości smaku. Zaserwuj ją ze świeżym pieczywem.
Więcej o: