To najlepsza sałatka, jaką jadłam. Podałam ją na kolację, a rodzina wyrywała sobie miskę z rąk

Wybierając sałatki, które podamy najbliższym, kierujemy się zazwyczaj prostotą wykonania, a także dobrze dobranymi składnikami. Zapewniamy, że przepis, który proponujemy, ma to wszystko. Zrobiona z niego sałatka jest uwielbiana przez wszystkich, którzy jej spróbowali. Zachęcamy, by od razu przygotować podwójną porcję.

Na każdym świątecznym stole, a także na imprezach i przyjęciach muszą pojawić się sałatki. Są one nieodłącznym elementem każdego spotkania i to właśnie ona są najprostsze w wykonaniu. Pomimo nieskomplikowanych formuł mogą zapełnić brzuch i są bardzo sycące. Jednak przepisów na te przekąski jest wiele i trudno wybrać z nich ten, który będzie odpowiadać każdemu.

Zobacz wideo Sałatka imieninowa

My jednak znaleźliśmy przepis, który z pewnością zasmakuje każdej osobie zgromadzonej przy stole. Jak to jest możliwe? To dzięki odpowiednim składnikom i proporcjom. Smak całej sałatki zabiera jednak makaron orzo, który jest delikatny i pyszny.

Przepis na sałatkę warstwową z makaronem

Składniki

  • 250 g makaronu orzo,
  • 3 jajka,
  • 150 g szynki,
  • 200 g sera żółtego,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich,
  • zielony ogórek,
  • pęczek rzodkiewki,
  • mała puszka kukurydzy
  • niewielki por,
  • natka pietruszki,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób wykonania

  1. Makaron umieść w garnku, zalej wodą i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i umieść na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj do niego makaron i obsyp całość ziołami prowansalskimi. Zamieszaj i delikatnie obsmaż.
  3. Tak przyrządzony ryż wyłóż na dnie salaterki, następnie posmaruj wierzch trzema łyżkami majonezu.
  4. Rzodkiewkę dokładnie przemyj i potnij w plastry, ułóż ją na bokach naczynia oraz na majonezie. Zielonego ogórka dokładnie umyj, pokrój w kostkę i utwórz z niego kolejną warstwę sałatki.
  5. Jajka umieść w rondelku z wodą i ugotuj je na twardo. Gdy będą gotowe obierz je i zacznij na tarce o grubych oczkach, także włóż do salaterki.
  6. Całość obsyp solą i pieprzem, następnie ponownie ułóż kolejną warstwę rzodkiewek. 
  7. Kukurydzę odcedź z zalewy i posyp nią wierzch warzyw.
  8. Szynkę pokrój w paseczki, pora umyj, pokrój w półplasterki i zalej wrzątkiem, a następnie włóż do zimnej wody. Oba składniki ułóż w salaterce, tworząc nową warstwę. Wierzch posmaruj kolejną porcją majonezu.
  9. Żółty ser zatrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim wierzch sałatki. Udekoruj ją pozostałą częścią rzodkiewek oraz posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowaną sałatkę włóż do lodówki do schłodzenia.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.