Gotowanie go potrwa 10 minut, a smak i delikatność to obłęd. Taki schab musi pojawić się na stole

Schab gotowany to uczta dla wszystkich, którzy uwielbiają mięso. Wykonanie go jest banalnie proste, ale aby wyszedł, musisz wykazać się dokładnością. Bardzo ważne są w nim składniki i sposób gotowania. Jeśli się do tego zastosujesz, gwarantujemy, że jego smak zachwyci nawet najbardziej wybrednego członka rodziny.

Gotowanie schabu może wydawać się czasochłonne, ale ten szybki przepis pozwoli ci zmienić o tym zdanie. Aby przygotować smaczne mięso nie trzeba wielu godzin, a wystarczy zaledwie 10 minut. By jego smak był odpowiedni, ważna jest dokładność, czas gotowania i odpowiednie przyprawy, które nadadzą mięsu wyjątkowego smaku.

Zobacz wideo Lunchbox, dzięki któremu już nigdy nie sięgniesz po schabowego [HAPS FIT]

Tak przygotowany schab można podawać jako dodatek obiadowy. Świetnie się też sprawdzi w święta wielkanocne, kiedy to w pędzie nie mamy wiele czasu na przygotowanie skomplikowanych przekąsek. Jego delikatność i wyczuwalne przyprawy sprawiają, że rodzina będzie się bić o każdy kawałek.

Przepis na schab gotowany w 10 minut

Składniki

  • 1 kg schabu wieprzowego,
  • 2,5 l wody,
  • 80 g soli,
  • 10 ziaren czarnego pieprzu,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 2 łyżki oregano,
  • 2 łyżki tymianku,
  • pół łyżeczki kolendry,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 liści laurowych,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 2 łyżeczki cukru.

Sposób przygotowania

  1. Do większego garnka wlej zimną wodę. Następnie wrzuć do niej sól, pieprz, cukier, rozgnieciony czosnek i kolendrę. Nie zapomnij także o majeranku, oregano, tymianku, liściach laurowych i zielu angielskim. Wszystko delikatnie zamieszaj.
  2. W miseczce połącz majonez z musztardą i wlej taką mieszankę do garnka. Doprowadź wszystko do wrzenia, następnie wrzuć do garnka schab wieprzowy. Gotuj je pod przykryciem przez następne 5 minut.
  3. Po tym czasie wyłącz gaz i zostaw do całkowitego wystudzenia na kilka godzin. Po tym czasie ponownie ustaw garnek na ogniu, zagotuj wodę i gotuj mięso przez kolejne 5 minut. Po tym czasie po raz kolejny odstaw je na kilka godzin.
  4. Gdy ten czas upłynie, wyjmij mięso z wody i podziel je na plastry. Jest ono gotowe do podania. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.