Schab gotowany to uczta dla wszystkich, którzy uwielbiają mięso. Wykonanie go jest banalnie proste, ale aby wyszedł, musisz wykazać się dokładnością. Bardzo ważne są w nim składniki i sposób gotowania. Jeśli się do tego zastosujesz, gwarantujemy, że jego smak zachwyci nawet najbardziej wybrednego członka rodziny.
fot.istock/Roman Tyshchenko
REKLAMA
REKLAMA
Gotowanie schabu może wydawać się czasochłonne, ale ten szybki przepis pozwoli ci zmienić o tym zdanie. Aby przygotować smaczne mięso nie trzeba wielu godzin, a wystarczy zaledwie 10 minut. By jego smak był odpowiedni, ważna jest dokładność, czas gotowania i odpowiednie przyprawy, które nadadzą mięsu wyjątkowego smaku.
REKLAMA
Zobacz wideo Lunchbox, dzięki któremu już nigdy nie sięgniesz po schabowego [HAPS FIT]
Tak przygotowany schab można podawać jako dodatek obiadowy. Świetnie się też sprawdzi w święta wielkanocne, kiedy to w pędzie nie mamy wiele czasu na przygotowanie skomplikowanych przekąsek. Jego delikatność i wyczuwalne przyprawy sprawiają, że rodzina będzie się bić o każdy kawałek.
Przepis na schab gotowany w 10 minut
Składniki
1 kg schabu wieprzowego,
2,5 l wody,
80 g soli,
10 ziaren czarnego pieprzu,
5 ząbków czosnku,
2 łyżki majeranku,
2 łyżki oregano,
2 łyżki tymianku,
pół łyżeczki kolendry,
5 ziaren ziela angielskiego,
5 liści laurowych,
3 łyżki majonezu,
3 łyżki musztardy,
2 łyżeczki cukru.
Sposób przygotowania
Do większego garnka wlej zimną wodę. Następnie wrzuć do niej sól, pieprz, cukier, rozgnieciony czosnek i kolendrę. Nie zapomnij także o majeranku, oregano, tymianku, liściach laurowych i zielu angielskim. Wszystko delikatnie zamieszaj.
W miseczce połącz majonez z musztardą i wlej taką mieszankę do garnka. Doprowadź wszystko do wrzenia, następnie wrzuć do garnka schab wieprzowy. Gotuj je pod przykryciem przez następne 5 minut.
Po tym czasie wyłącz gaz i zostaw do całkowitego wystudzenia na kilka godzin. Po tym czasie ponownie ustaw garnek na ogniu, zagotuj wodę i gotuj mięso przez kolejne 5 minut. Po tym czasie po raz kolejny odstaw je na kilka godzin.
Gdy ten czas upłynie, wyjmij mięso z wody i podziel je na plastry. Jest ono gotowe do podania. Smacznego!