Przepis Strzelczyka na zrazy zaskoczy nawet babcię. Stawia na zupełnie inne mięso

Zrazy uchodzą za trudne do wykonania danie. I owszem, są dość wymagające, jednak efekt końcowy jest tego warty. Zwykle przygotowuje się je z wołowiny lub wieprzowiny, jednak Tomasz Strzelczyk stawia na coś nietypowego.

Zrazy to doskonały pomysł na obiad dla każdego mięsożercy. Są pyszne, aromatyczne, a co najważniejsze - sycące. Warto je przygotować na obiad, ale najpierw trzeba znaleźć idealny przepis. Już nie musisz, zrobiliśmy to za ciebie. Oto przepis na wyjątkowe zrazy prosto od Tomasza Strzelczyka.  

Zobacz wideo Zrazy zawijane, czyli pakunek ze spodziewajką

Zrazy - przepis Tomasza Strzelczyka. Wybór mięsa może zaskoczyć 

Zrazy zazwyczaj przygotowywane są z mięsa wołowego lub wieprzowego. Tomasz Strzelczyk stawia jednak na coś mniej popularnego. Kucharz przygotowuje zrazy z żeberek z dodatkiem boczku - dość solidnym. Wychodzą mięciutkie, pachnące i soczyste. Nie sposób im się oprzeć. Oto przepis Tomasza Strzelczyka na zrazy z żeberek, którym podzielił się, publikując nagranie w serwisie YouTube. 

Składniki: 

  • 1,5 kg żeberek
  • 1 kg boczku wędzonego, 
  • 3 papryki, 
  • 2 cebule, 
  • 5 ząbków czosnku, 
  • 2 papryczki chili, 
  • 600 ml passaty pomidorowej, 
  • 300 ml wody, 
  • 2 łyżki słodkiej papryki, 
  • 1 łyżeczka kminku, 
  • 1 łyżka oregano, 
  • sól, pieprz. 

Przepis na zrazy Strzelczyka. Jak zrobić to żeberkowe cudo? 

Sposób przygotowania: 

  1. Warzywa posiekaj i podsmaż w garnku. Następnie zalej je sosem pomidorowym i dopraw. Całość wymieszaj i gotuj. 
  2. Żeberka podziel na części. Dopraw je solą i pieprzem oraz innymi ulubionymi przeprawami. Na każdej porcji połóż po plastrze boczku. Zawiń z mięsa rulony i zabezpiecz sznurkiem, by się nie rozpadły. Na koniec natrzyj żeberkowe zrazy przyprawami. 
  3. Rulony z mięsa obtocz w mące i smaż na rozgrzanym tłuszczu. 
  4. W międzyczasie zblenduj ugotowane warzywa. Powstałą masę wlej do smażących się żeberek. 
  5. Duś zrazy pod przykryciem, aż do miękkości. Smacznego! 
 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.