Jak panierka, to tylko z bułki tartej? Bzdura. Fileta obtaczam tylko w tym produkcie i wychodzi mega chrupiący

Chrupiące kotlety z kurczaka uzyskamy dzięki genialnej panierce. Nie chodzi jednak wcale o bułkę tartą czy pokruszone płatki kukurydziane, a o... wiórki kokosowe. Choć taki pomysł może się wydawać nietypowy, zapewniamy, że efekt finalny będzie powalał na kolana.

Panierowany kurczak to przysmak, który świetnie komponuje się niemal ze wszystkim. Można go podać zarówno z gotowanym kalafiorem, tłuczonymi ziemniakami, pieczoną cukinią, jak i zestawem kolorowych surówek czy sałatek. Doskonale sprawdzi się jako prosty, smaczny i pożywny obiad. 

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Zamiast bułki tartej, używam wiórków kokosowych. Kotlety nigdy nie były tak chrupiące i kruche

W wielu polskich domach wciąż dominują klasyczne kotlety schabowe. Niemniej popularne są również kotlety drobiowe. Soczyste mięso otoczone chrupiącą panierką sprawia, że niejednego smakosza nachodzi chrapka na dokładkę. Czasem warto odejść nieco od tradycji i dać się ponieść wyobraźni, dlatego dziś przedstawiamy genialny patent na "egzotyczną" panierkę do dań mięsnych. Wiórki kokosowe mogą z początku wydawać się nietypowym dodatkiem do kurczaka, gwarantujemy jednak, że po jednym kęsie wszystkie wątpliwości znikną. Kotlety w takiej panierce są mocno chrupkie, a subtelna nuta kokosa nadaje im oryginalnego smaku i aromatu.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 80 g mąki pszennej,
  • 50 ml mleka,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • pieprz i sól.

Chrupiący kurczak w panierce kokosowej. Sposób wykonania

Filety zakryj folią spożywczą, a następnie rozbij na w miarę cienkie kotlety. Zdejmij folię i dopraw mięso solą oraz pieprzem. W następnym kroku przygotuj panierkę. Uszykuj miseczkę i dwa talerze. W misce połącz roztrzepane rózgą jajka z mlekiem, a na talerze wysyp kolejno mąkę i wiórki kokosowe.

Kotlety zanurz najpierw w masie jajecznej, a dalszej kolejności obtocz je w mące i znowu przełóż do jajek z mlekiem. Na koniec dokładnie przykryj je wiórkami kokosowymi. Prawie gotowe kotlety wykładaj na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż obustronnie przez kilka minut, do zarumienienia. Złocistego i bajecznie chrupiącego kurczaka zaserwuj z ulubionymi dodatkami - mogą to być pieczone lub gotowane warzywa, ryż, kasza i surówki. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.