Pieczarki w zamrażarce to grzech? Nie, jeśli zrobisz tak jak moja babcia. Ma na nie sprytną metodę

Mrożenie pieczarek to żaden grzech, chociaż w wielu domach ta czynność jest równie kontrowersyjna co obieranie grzybów z cienkiej skórki. Z odpowiednią metodą mrożenie może okazać się strzałem w dziesiątkę - wówczas nasze grzyby przedłużą swoją ważność i zachowają smak, jakość i wszystkie wartości odżywcze.

Mrożenie żywności to dla wielu osób nadal czarna magia. Tymczasem lista produktów, które możemy przechowywać w ujemnej temperaturze, jest cała masa. Jednym z nich są pieczarki - tu jednak pojawia się jedno, ale. Odpowiednia metoda to klucz do wszystkiego, a bez tego ani rusz. 

Zobacz wideo Kurczak faszerowany pieczarkami, czyli szybki i prosty przepis na obiad w tygodniu

Czy mrożenie pieczarek to grzech? Poznaj metodę, która zdziała cuda 

Pieczarki w kuchni to produkt chętnie i często wykorzystywany. Te popularne grzyby chętnie dodajemy do zup, aromatycznych sosów, zapiekanek, mieć, makaronów czy na kultowe zapiekanki. Co, jednak gdy spora porcja zalega w lodówce, a my chcemy ją uchronić przed zmarnowaniem? Wówczas warto pieczarki zwyczajnie zamrozić - to pomoże przedłużyć ich datę ważności do spożycia oraz zachować smak i pozostałe walory. Zanim to jednak zrobimy, warto poznać poprawną metodę, dzięki której unikniemy nieprzyjemnych niespodzianek. 

Jeśli chcemy zamrozić pieczarki, należy mieć pewność, że grzyby są świeże. Tylko takie sztuki mogą trafić do zamrażarki. Jeśli jednak postawimy na grzyby, które powoli już zmieniły kolor i poleżakowały kilka dni w lodówce, efekt będzie opłakany. Takie pieczarki nie tylko stracą smak, ale i teksturę - po rozmrożeniu będą najzwyczajniej gumowe i wodniste, czyli jednym słowem - niejadalne. 

Mrożenie pieczarek to bułka z masłem. Wystarczy zadbać o szczegóły i gotowe

W pierwszej kolejności najlepiej dokładnie umyć grzyby pod bieżącą wodą. Następnie pieczarki należy osuszyć, najlepiej odkładając je na papierowy ręcznik. Kolejny krok to obieranie - pozbycie się cienkiej skórki, co zaowocuje po rozmrożeniu lepszym smakiem i sprężystością. 

Teraz pora na kształt. Tu nie ma wytycznych - pieczarki można mrozić w całości, pokroić w paseczki, talarki czy drobną kostkę - wszystko zależy od naszych upodobań. Na tym nie koniec naszych przygotowań. Zanim pieczarki trafią do lodowej krainy, warto je blanszować. Tak przygotowane grzyby zachowają smak, teksturę i wszystkie wartości, a po rozmrożeniu unikniemy niemiłych niespodzianek i gąbczastej papki. 

Pieczarki, które już trafiły na patelnię np. z cebulką, także można zamrozić. Wówczas jednak warto odsączyć je z nadmiaru tłuszczu i przełożyć do specjalnych woreczków do mrożenia żywności lub szczelnie je zamknąć w plastikowych pojemniczkach. Warto też zapisać datę na wieczku. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.