-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak zrobić pulpety? Będą mięciutkie i soczyste, ale nie dodawaj jednego składnika
Jak zrobić pulpety? Będą mięciutkie i soczyste, ale nie dodawaj jednego składnika
Jak zrobić pulpety, które są miękkie, soczyste i pełne smaku? Nic łatwiejszego. Przepis na pulpety jest banalny, a najlepsze robiła babcia mojego przyjaciela. Co było ważne? Jeden składnik - ma go nie być.
Jak zrobić soczyste i mięciutkie pulpety? Nic łatwiejszego. Przepis powinien poznać każdy miłośnik domowej kuchni i z tym przepisem wyjdą idealne. Ważne oczywiście było mięso, ale także przyprawy i brak jajka. Nie mogę uwierzyć, że można popłakać się ze szczęścia nad pulpetami.
Mięciutkie pulpety - przepis, który każdemu wyjdzie
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (wybierz mięso z dużą zawartością tkanki łącznej - polecam łopatkę wieprzową),
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- bułka namoczona w mleku,
- suszony lub świeży lubczyk,
- sól, pieprz. gałka muszkatołowa,
- masło klarowane.
Soczyste pulpety - sposób wykonania:
- Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i kiedy uwolni swój aromat, zdejmij patelnię z palnika.
- Do miski włóż mięso, dodaj bułkę namoczoną w mleku lub bulionie, cebule i przyprawy. Zacznij wyrabiać.
- Podczas wyrabiania masy mięsnej co jakiś czas ją "uderz", by ją napowietrzyć. Dopraw do smaku przyprawami i za pomocą dłoni zwilżonych w wodzie, uformuj pulpeciki.
- Każdy pulpecik obtocz w mące i obsmaż na dowolnym tłuszczu. Następnie zdejmij je i zrób ulubiony sos.
- Do gotowego sosu dodaj pulpety i duś, aż będą szare w środku. Polecam sos koperkowy albo chrzanowy - są mistrzowskie.
Takie pulpeciki niemal rozpadają się pod naciskiem widelca. Nadają się nie tylko do sosów, lecz także do zup, zwłaszcza do pieczarkowej lub jarzynowej.