Jak zrobić pulpety? Będą mięciutkie i soczyste, ale nie dodawaj jednego składnika

Jak zrobić pulpety, które są miękkie, soczyste i pełne smaku? Nic łatwiejszego. Przepis na pulpety jest banalny, a najlepsze robiła babcia mojego przyjaciela. Co było ważne? Jeden składnik - ma go nie być.

Jak zrobić soczyste i mięciutkie pulpety? Nic łatwiejszego. Przepis powinien poznać każdy miłośnik domowej kuchni i z tym przepisem wyjdą idealne. Ważne oczywiście było mięso, ale także przyprawy i brak jajka. Nie mogę uwierzyć, że można popłakać się ze szczęścia nad pulpetami.

Zobacz wideo

Mięciutkie pulpety - przepis, który każdemu wyjdzie

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (wybierz mięso z dużą zawartością tkanki łącznej - polecam łopatkę wieprzową),
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • bułka namoczona w mleku,
  • suszony lub świeży lubczyk,
  • sól, pieprz. gałka muszkatołowa,
  • masło klarowane.

Soczyste pulpety - sposób wykonania:

  1. Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i kiedy uwolni swój aromat, zdejmij patelnię z palnika.
  2. Do miski włóż mięso, dodaj bułkę namoczoną w mleku lub bulionie, cebule i przyprawy. Zacznij wyrabiać.
  3. Podczas wyrabiania masy mięsnej co jakiś czas ją "uderz", by ją napowietrzyć. Dopraw do smaku przyprawami i za pomocą dłoni zwilżonych w wodzie, uformuj pulpeciki.
  4. Każdy pulpecik obtocz w mące i obsmaż na dowolnym tłuszczu. Następnie zdejmij je i zrób ulubiony sos.
  5. Do gotowego sosu dodaj pulpety i duś, aż będą szare w środku. Polecam sos koperkowy albo chrzanowy - są mistrzowskie.

Takie pulpeciki niemal rozpadają się pod naciskiem widelca. Nadają się nie tylko do sosów, lecz także do zup, zwłaszcza do pieczarkowej lub jarzynowej. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.