Czy obieranie ogórków do zupy ma sens? Wiejska metoda nie pozostawia w tej kwestii złudzeń

Zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni, jak się jednak okazuje, nawet najmniejszy błąd może mieć wpływ na jej smak. Pojawia się zatem pytanie, czy do zupy powinno obierać się kiszone? Ten drobny szczegół może mieć wpływ na smak i zaważyć o tym czy obiad będzie udany, czy raczej przeciętny.

Zupa ogórkowa to klasyk nad klasykami. Zna ją chyba każdy, jednak nie wszyscy jednakowo mocno do niej wzdychają. Zdaje się, że smak tradycyjnego, polskiego obiadu może zależeć nawet od tego czy kiszone ogórki obieramy, czy też dodamy do zupy wraz ze skórką. Poniżej wyjaśniamy ten odwieczny dylemat. 

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Czy obieranie ogórków do ogórkowej ma sens? Gospodynie zdradzają sekret idealnej zupy

Idealna zupa ogórkowa to nic trudnego, wystarczy trzymać się sprawdzanego przepisu i zadbać o dobre, swojskie produkty. Warto jednak pamiętać także o szczegółach, które z pozoru mogą wydawać się niewinne, a w rzeczywistości zaważą o smaku naszej zupy. Takim wyznacznikiem są rzecz jasna ogórki - nie chodzi jednak tylko o ich jakoś, ale także formę, w jakiej podamy je do bulionu. 

Czy zatem obieranie ogórków do ogórkowej ma jakikolwiek sens? Na ten temat można by się kłócić, ale doświadczone gospodynie jasno mówią, że do zupy, kiszonych nie należy nigdy obierać. To właśnie skórka ma wiele smaku, wartości odżywczych i zdrowych bakterii. Ogórki zostawiamy więc w całości, ścieramy ta tarce, przesmażamy na maśle i w takiej postaci dodajemy do zupy. Wówczas smak będzie perfekcyjny - jak u mamy.

Przepis na doskonałą zupę ogórkową z podsmażonymi na maśle warzywami 

Składniki: 

  • 2 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 500 g kiszonych ogórków + sok z ogórków,
  • 50 g masła,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pietruszka,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • marchewka,
  • 200 g śmietany 18 proc.
  • pęczek koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek w garnku rozpuść połowę masła, następnie wrzuć na tłuszcz drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy warzywa nabiorą złotych kolorów, dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
  2. Składniki podsmażać bez pośpiechu kilka minut, po czym dodaj posiekaną w drobną kostkę marchew, ziemniaki i pietruszkę. Teraz wszystkie warzywa zalej teraz bulionem warzywnym lub rosołem.
  3. Gotuj wszystko na małym ogniu przez 20 minut.
  4. Teraz pora na ogórki. Kiszone zetrzyj na tarce o dużych oczkach, pamiętaj, żeby zachować sok - on również podkreśli smak naszej zupy.
  5. Na patelni rozpuść pozostałe masło. Na ciepły tłuszcz wrzuć starte ogórki. Smaż kiszone, aż delikatnie się skarmelizują. Dodaj je teraz do zupy, gotuj wszystko jeszcze 15-20 minut na małym ogniu.
  6. Zupę ogórkową dopraw solą i pieprzem. Na koniec zahartuj nabiał, odlewając zupę do filiżanki, połącz ją ze śmietaną. Taki miks dołącz do garnka zupy, zamieszaj i gotowe.
  7. Ogórkową podawaj z posiekanym koperkiem. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.