Co zrobić, żeby beza nie opadała po wyjęciu z piekarnika? Dzięki francuskiej metodzie wyjdzie idealna

Wiele osób aspiruje do upieczenia idealnej bezy choć raz w życiu. Na drodze do sukcesu stoi jednak kilka przeszkód. Poniżej wyjaśniamy, jak uniknąć opadania bezy zaraz po upieczeniu. Kluczowe jest zastosowanie pewnej francuskiej metody.

Beza ze słodkim kremem mascarpone i owocami to deser, który przywodzi na myśl beztroskie, letnie popołudnie. Świetnie poprawi humor w ponury, wciąż zimowy dzień, a podana z pyszną lemoniadą lub herbatą umili przerwę w pracy. Równie dobrze sprawdzi się jako pyszny poczęstunek dla gości.

Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!

Prosty patent na doskonałą bezę. Dzięki temu nie opadnie zaraz po upieczeniu

Niektórzy miłośnicy słodkich wypieków twierdzą, że beza to podstępny deser. Kiedy jednak poznamy odpowiedni przepis, nie powinniśmy mieć najmniejszych problemów z jej wykonaniem. Jeśli masz obawy, że twoja beza opadnie zaraz po upieczeniu, wypróbuj prostą i znaną metodę francuską. Polega ona na ubiciu białek w temperaturze pokojowej razem z cukrem. W efekcie otrzymujemy lśniącą, sztywną masę, którą natychmiast powinniśmy wstawić do piekarnika. Po upieczeniu i ostudzeniu beza okazuje się niezwykle krucha, lekka i delikatna.

Składniki na bezę:

  • 4 białka,
  • 220 g cukru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 120 ml śmietanki 30 proc.,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego.

Dodatkowo na wierzch:

  • owoce: pokrojone truskawki, maliny, borówki lub poziomki.

Krucha i delikatna beza. Sposób przygotowania

Pierwszym i najważniejszym krokiem będzie przygotowanie kruchej bezy. W tym celu rozgrzej piekarnik do 120 st. Celsjusza. Białka z odrobiną soku z cytryny ubij na pianę mikserem na średnich obrotach. Stopniowo wsypuj cukier, dokładnie miksując. Składniki powinny się całkowicie połączyć. Po dodaniu całego cukru zwiększ obroty w mikserze. Pod koniec dodaj jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej, a po trzech minutach energicznego miksowania przełóż masę na dwie wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Rób to partiami, przy pomocy łyżeczki.

Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 90 st. Celsjusza i umieść w nim formy. Piecz bezy przez półtorej godziny, a następnie wyłącz piekarnik, pozostawiając w środku kruchy deser do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj słodki krem. 

Serek mascarpone ubij na sztywno z zimną śmietanką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Mikser powinien działać na wysokich obrotach jedynie przez minutę. Gotową masę wyłóż równomiernie na ostygniętą bezę. Na koniec udekoruj wierzch deseru ulubionymi owocami. Mogą to być truskawki, maliny, porzeczki, borówki lub inne. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.