Pomidorówka mojej teściowej zawsze była mdła. Poradziłam jej co zrobić i w końcu da się ją zjeść

Pomidorówka to zupa, która gości w większości polskich domów i w każdym z nich smakuje inaczej. Wiele osób ma jednak problem z tym, że ich zupa jest mdła i bardziej można przyrównać ją do wody niż zupy. Jest jednak na to prosty sposób. Wystarczy dodać łyżkę tego składnika, by odmienić jej smak.

Odkąd pamiętam, zupa pomidorowa mojej teściowej była mdła. I choć uwielbiam tę zupę w różnych wersjach, to jej zdecydowanie mi nie smakowała. Gdy próbowała znów mnie ją poczęstować, poradziłam jej, by następnym razem podczas gotowania dodała łyżkę tego składnika. Była zachwycona. 

Zobacz wideo Pomidorowa zapiekanka z zupek chińskich, pieczona w puszce po pomidorach

Co zrobić, by pomidorowa nie była mdła? Dodaj do niej łyżkę tego produktu 

Zupa pomidorowa to doskonała propozycja na obiad. Rozgrzewająca, sycąca i piekielnie smaczna. Zdarza się jednak, że niektórym wychodzi mdła. Odkąd pamiętam, taki problem miała moja teściowa. Poradziłam jej w końcu, by dodała do zupy łyżkę lub dwie cukru - w zależności od wielkości garnka. Poradziłam też, by do gotowania nie używała kwaśnej śmietany, tylko 30 proc. śmietankę, dzięki czemu zupa będzie kremowa. Teraz w końcu mogę poprosić o dokładkę! 

Składniki: 

  • ok. 1,5 l bulionu, 
  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej lub puszka pomidorów krojonych, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie), 
  • sól, pieprz, czosnek suszony, suszone oregano, papryka słodka, odrobina ostrej papryki, 
  • 1 marchewka, 
  • 0,5 pietruszki, 
  • 1-2 łyżki cukru
  • 250 ml śmietanki 30 proc. 

Jak zrobić obłędną pomidorową? Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. W dużym garnku przygotuj bulion. Dodaj umyte, obrane i pokrojone w dowolny sposób warzywa. Dodaj przyprawy.
  2. Dodaj passatę lub puszkę pomidorów krojonych i koncentrat. Gotuj na wolnym ogniu kilkanaście minut, aby warzywa zmiękły.  
  3. Dodaj łyżkę lub dwie cukru i zabiel śmietaną. Gotuj jeszcze minimum 20 minut. 
  4. Podawaj z makaronem lub ryżem. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.