Rogaliki to jedne z najprostszych do zrobienia wypieków. Zwłaszcza te, na które nie trzeba przygotowywać ciasta drożdżowego. Można je bowiem zrobić dużo szybciej. Mamy dla was dwa przepisy na rogaliki z dwóch składników. Jeden z nich nazywa się tak, ponieważ zakłada zrobienie ciasta z tylko dwóch podstawowych produktów (trzeci składnik to po prostu dodatek do rogalików, czyli marmolada), zaś drugi wykorzystuje tylko dwa składniki i nic więcej - łącznie na ciasto i nadzienie. Gotowi?
Składniki:
Sposób przygotowania:
Arkusz ciasta francuskiego kroimy najpierw na pół. Później na każdej z połówek wycinamy trójkąciki. Każdy trójkąt smarujemy wybranym nadzieniem - czekoladą lub marmoladą. Zawijamy je na kształt rogaliki, czyli najpierw podwijamy trochę szerszy koniec (żeby nie wypłynęło to, co w środku) a potem owijamy go tym węższym. Szczelnie, ale ostrożnie, żeby nie zgnieść rogalika.
Rogaliki z dwóch składników układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je do zrumienienia w 200 stopniach Celsjusza przez około 15 minut.
Drugi przepis zakłada użycie dwóch podstawowych składników na ciasto. Trzeci produkt to dodatek, czyli nadzienie do rogalików. Zrobienie słodkości w tej wersji zajmuje nieco więcej czasu, bo ciasto po zagnieceniu trzeba wstawić na kilka godzin do lodówki, ale uwierzcie nam - warto czekać!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do naczynia. Dodajemy całe pudełko mascarpone i łączymy składniki, najlepiej dłońmi. Zagniatamy ciasto, formujemy w lekko spłaszczoną kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około dwie-trzy godziny.
Dzielimy ciasto na dwie lub trzy części każdą rozwałkowujemy na kształt koła. Wycinamy trójkąciki. Na każdy nakładamy porcję marmolady i zawijamy ciasto jak rogalik. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je przez około 25 minut w 180 stopniach Celsjusza. Przed pieczeniem można je jeszcze posmarować roztrzepanym jajkiem, dzięki czemu ładnie zarumienią się w piekarniku.