Zrobiłam rogaliki z serka homogenizowanego. Wyszyły idealnie kruche i wprost rozpływały się w ustach

Rogaliki z serka homogenizowanego to najlepsze co spotkało mnie w ostatnim czasie w kuchni. Wychodzą idealnie kruche, delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach. Wszystko za sprawą nabiału, ale także kremowego nadzienia z waniliową nudą. Łakocie idealne na co dzień czy rodzinne spotkanie.

Wśród domowych wypieków nie brakuje wyśmienitych ciast, deserów i słodkich przekąsek, czasami jednak warto nieco zaszaleć i spróbować urozmaicić topowe przepisy. Tak właśnie powstały kruche i obłędnie delikatne rogaliki z dodatkiem serka homogenizowanego. Mały szczegół wpłynął na ich smak, przez co ekspresowo znikają z blachy!

Zobacz wideo Rogaliki z makiem

Dodałam do ciasta na rogaliki serek homogenizowany Efekt przerósł moje oczekiwania 

Zamiast po raz kolejny piec szarlotkę, babeczki czy maślane ciasteczka postanowiłam przygotować rogaliki, które zresztą są dla mnie synonimem beztroskiego dzieciństwa. Przepis miał być klasyczny, jak u babci. Wpadłam jednak na pomysł, żeby dodać do kruchego ciasta odrobinę serka homogenizowanego. Ten mały zamiennik sprawi, że rogaliki będą o wiele smaczniejsze i dosłownie rozpłyną się w ustach przy każdym kęsie. To jednak nie koniec - w składzie nie może zabraknąć także masła i odrobiny cukru z prawdziwą wanilią. 

Nasze kruche i wyśmienite rogaliki same w sobie są wyjątkowe, jednak warto je hojnie nadziać jakimś kremem. Moim faworytem jest masa budyniowa, również w waniliowym twistem. Można sięgnąć po sklepowego gotowca, jednak znacznie lepszy smak zagwarantuje nam połączenie mleka, żółtek i odrobiny mąki pszennej i ziemniaczanej. Taki duet nie może się nie udać - gwarantuje, że zniknie z blaszki w okamgnieniu, a domownicy będą błagać o kolejną turę!

Przepis na kruche rogaliki z dodatkiem serka homogenizowanego

Składniki na ciasto

  • 250 g masła,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 150 g serka homogenizowanego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
  • szczypta soli. 

Krem budyniowo-waniliowy:

  • 300 ml tłustego mleka,
  • 3 żółtka,
  • 50 g cukru,
  • cukru z prawdziwą wanilią,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ciasta. Do przesianej mąki dodaj posiekane masło, serek, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ze składników wyrób energicznie ciasto - nie można go zbyt długo wyrabiać, bo straci idealną teksturę.
  2. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż na 30 minut leżakowania do lodówki.
  3. Teraz pora na nasz krem. W rondelku zagotuj mleko, dodaj cukier waniliowy i ściągnij naczynie z ognia. 
  4. W miseczce utrzyj żółtka z cukrem i stopniowo zacznij dodawać obie mąki. Do tak powstałego kremu stopniowo wlewaj mleko, cały czas miksując. Na koniec masę podgrzej i pozostaw do ostudzenia - powinna być gładka i kremowa. 
  5. Ciasto podziel na trzy części, każdą rozwałkuj na okrąg i podziel na osiem równych trójkątów. 
  6. Na każdy trójkąt u podstawy nakładaj łyżeczkę nadzienia. Rogaliki zawijaj od podstawy ku wierzchołkowi. Tak powstaną piękne rogaliki. 
  7. Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem i piecz w 180 stopniach przez 25 minut. Na koniec postaw na dekorację z cukru pudru lub lukru i gotowe, smacznego!
Więcej o: