-
Haps
-
Jak przygotować
- Jej smak pasuje do mielonych, a także schabowych. Zrobienie jej nie zajmie nawet 10 minut
Jej smak pasuje do mielonych, a także schabowych. Zrobienie jej nie zajmie nawet 10 minut
Drugie danie pozbawione sałatki lub surówki traci na smaku. By podać pełny obiad, należy więc ją do niego dodać. Jednak wybór spośród tak wielu propozycji może być naprawdę trudny. Chcemy więc go nieco ułatwić, proponując ten smakołyk.
Codzienne przygotowywanie obiadów nie zawsze jest proste. Czasem mamy z tym wielki problem, a pustka w głowie wcale nie pomaga. W takich momentach najlepiej uciec do najbardziej klasycznych potraw, które są nam bardzo dobrze znane. Takim daniem jest kotlet, który obłożony jest ugotowanymi ziemniakami i podany z surówką. Jak dwa pierwsze elementy obiadu nie są niczym skomplikowany, tak wybór sałatki może nas zastanawiać.
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!
Surówka z białej kapusty może uratować więc nasz obiad. Jak? Przede wszystkim jest prosta w przygotowaniu i każdy za nią przepada. Potrzebne do niej składniki zapewne mamy już w domu, więc spacer do sklepu również nie będzie konieczny. By jej smak był ciekawszy, dodaj do niej ocet jabłkowy i niewielką ilość cukru.
Przepis na surówkę z białej kapusty
Składniki
- główka białej kapusty,
- 2 marchewki,
- cebula,
- 3 łyżki octu jabłkowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka cukru,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania
- Kapustę przemyj, zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Następnie umieść ją w większej misce.
- Marchewkę obierz i również zetrzyj na tarce, cebulę obierz i posiekaj w cienkie piórka. Oba warzywa dorzuć do gotowej kapusty.
- W małej misce wymieszaj ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, cukier, sól i pieprz. Dzięki temu uzyskasz dressing.
- Polej warzywa przygotowanym dressingiem i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki zostały równomiernie nim pokryte.
- Odstaw surówkę na około 30 minut w lodówce, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem udekoruj ją posiekaną natką pietruszki.