Lepiej zrobić wielką blachę, bo wszyscy zapragną dokładki. To ciasto łączy najlepsze smaki

Powoli zbieramy się do wyboru ciast, które pojawią się na wielkanocnym stole. Oprócz najbardziej klasycznych słodkości warto też postawić na coś nowego, co doda świeżości. Ten deser sprawdzi się znakomicie. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.

O tym cieście niewiele osób mogło słyszeć, a jeszcze mniej osób je jadło. Łączy w sobie ciekawe połączenia smakowe, które wcale nie są takie oczywiste. Zbudowany jest z trzech warstw, które zachęcają do spróbowania. Jego podstawą jest biszkopt kakaowy, który wykłada się konfiturą z porzeczek. Następnie smaruje się go kremem kajmakowym, w którym wyczuwalne są kawałki bazy. Ostatnią warstwą kostki alpejskiej jest bita śmietana i wiórka z gorzkiej czekolady.

Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Przepis na kostkę alpejską

Składniki na spód

  • 90 g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki kakao,
  • 100 g drobnego cukru,
  • sok z jednej cytryny,
  • 50 ml zaparzonej i chłodnej herbaty,
  • 250 g konfitury porzeczkowej.

Składniki na krem

  • puszka masy kajmakowej,
  • 200 g masła,
  • 300 g bez.

Składniki na bitą śmietanę

  • 700 ml śmietanki 36%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • sok z jednej cytryny,
  • łyżka żelatyny,
  • tabliczka gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie spodu. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Nadal ubijając, wlewaj żółtka i mieszaj wszystko do całkowitego połączenia.
  2. Do tak przygotowanej mieszanki dodaj przesianą przez sitko mąkę wraz z kakao. Wmieszaj składniki do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
  3. Masę przelej na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie włóż ją do nagrzanego do 170°C piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie ciasto powinno być wypieczone, dlatego wyjmij je i pozostaw do wystudzenia.
  4. Zimny biszkopt krop sokiem z cytryny, a także schłodzoną herbatą. Wysmaruj go również po całej powierzchni konfiturami.
  5. Teraz przygotuj krem. Masło przenieś do miski i utrzyj z masą kajmakową. Dodaj pokruszone bezy i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany krem wyłóż na biszkopt i równomiernie rozsmaruj.
  6. Na sam koniec przygotuj warstwę z bitą śmietaną. Żelatynę rozpuść w soku z cytryny na małym ogniu. Następnie dodaj trochę wody i wymieszaj. Taką gotową mieszankę odstaw do wystudzenia.
  7. Schłodzoną śmietankę przelej do miski i ubijaj wraz z cukrem pudrem na sztywno. Wlej do niej żelatynę i zmiksuj. Gotową przenieś na ciasto i wyrównaj po całości.
  8. Gotowe ciasto posyp startą tabliczką czekolady. Odstaw je do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Po tym czasie jest gotowe do podania.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.