Domowe chipsy, ale głównym składnikiem nie są ziemniaki. Idealne na weekend

Chipsy mogą kojarzyć nam się z cienkimi plastrami ziemniaków o różnych smakach. Takie wyobrażenie wcale nie jest błędne, lecz są też inne składniki, które smakują równie dobrze. Przykładem jest ten przepis. Taka przekąska jest idealna na leniwy weekend, gdy nie mamy ochoty na chodzenie po sklepach.

Chipsy z jarmużu to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych chipsów ziemniaczanych, które kupujemy w sklepie. Przede wszystkim pozbawione są sztucznych barwników i innych dodatków, które można znaleźć w już gotowych paczkach. Jarmuż, zielony i pełen witamin, odpowiednio przygotowany przekształca się w chrupiące przysmaki, którym trudno się oprzeć.

Zobacz wideo Chipsy z jarmużu - zdrowa i pyszna przekąska

W ich wykonaniu nie ma niczego skomplikowanego. To prosta przekąska, którą można przygotować w domu w zaledwie kilka minut. Liście jarmużu delikatnie nasączone oliwą i delikatnie przyprawione ulubionymi przyprawami, tworzą chrupiący smakołyk o intensywnym smaku.

Przepis na chipsy z jarmużu

Składniki

  • 250 g liści jarmużu,
  • 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 150°C i przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Liście jarmużu dokładnie przemyj i osusz je ręcznikiem papierowym. Odetnij z nich grubsze części łodyg, pozostawiając jedynie liście.
  3. W misce wymieszaj liście jarmużu z odrobiną tłuszczu, aby równomiernie je nasączyć. Obsyp je solą, pieprzem, papryką i czosnkiem, ponownie wymieszaj.
  4. Tak przygotowane rozłóż na blaszce i włóż do już nagrzanego piekarnika. Piecz je przez około 10-15 minut, aż zaczną się lekko rumienić i stanie się chrupiące. Pamiętaj jednak, by co jakiś czas je sprawdzać, by się nie przypaliły.
  5. Po upieczeniu wyjmij chipsy z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut. Gdy staną się chłodniejsze, są gotowe do podania.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.