Nie zabielaj tej zupy śmietaną, ten składnik jest dużo ciekawszy. Nada jej nowego smaku

Zupa pieczarkowa to jedna z najpopularniejszych zup, którą przygotowujemy. Swoją prostotą urzeka każdego, a jej smak jest charakterystyczny i trudny do podrobienia. Jednak zawsze można podkręcić jej aromat. Zrobisz to za sprawą nowego sposoby zabielania.

Zupa pieczarkowa to klasyk na poziomie pomidorowej, czy ogórkowej. Jest równie chętnie gotowana, lecz nie ma w tym nic dziwnego. Grzybowy aromat jest ciekawą i smaczną odskocznią od tradycyjnych dań, które gotuje się znacznie częściej. Jednak aby nieco zmienić znany wszystkim przepis, zamiast śmietany można wybrać inną, znacznie ciekawszą alternatywę.

Zobacz wideo Prosty żurek w chlebie. Kwaśny jak lubisz

By zupa pieczarkowa nabrała lekko innego smaku, klasyczną śmietanę zamień na mleko kokosowe. To składnik, o którym w pierwszej kolejności nikt nie pomyśli, a jest świetną alternatywą. Dla wielu osób będzie to abstrakcyjne połączenia, jednak okazuje się, że idealnie wpasowuje się w pieczarkowy posmak. Dzięki temu danie obiadowe zyska nową odsłonę, która nie będzie wiać nudą.

Przepis na zupę pieczarkową w egzotycznym stylu

Składniki

  • 500 g pieczarek,
  • 1,5 l bulionu,
  • kawałek selera,
  • 2 marchewki,
  • 5 ziemniaków,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 2 łyżki serka topionego,
  • masło,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pieczarki przemyj pod bieżącą wodą, następnie osusz i pokrój w plastry. Seler, marchew i ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w kostkę.
  2. Do garnka wlej bulion i umieść w nim seler, marchew i ziemniaki. Gotuj całość przez około 15 minut, do momentu aż staną się miękkie.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i delikatnie na niej podsmaż pokrojone pieczarki. Po wysmażeniu umieść je w garnku z warzywami.
  4. Kolejnym krokiem jest umieszczenie do wywaru serka topionego. Wymieszaj całość do jego rozpuszczenia.
  5. Na koniec zalej zupę mlekiem kokosowym, dopraw solą i pieprzem do smaku. Podczas podawania udekoruj ja świeżo posiekaną natką pietruszki.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.