-
Haps
-
Jak przygotować
- Banany na półce wręcz błagają, by je zużyć? Im bardziej dojrzałe, tym lepiej. Stworzysz z nich deser
Banany na półce wręcz błagają, by je zużyć? Im bardziej dojrzałe, tym lepiej. Stworzysz z nich deser
Gdy banany wręcz błagają, by je zużyć, wyczarowuję z nich deser. Im bardziej dojrzałe, tym lepiej. Placki bananowe, które tak kocha cała moja rodzina, robi się po prostu błyskawicznie. I gwarantuję, że tak samo szybko znikają z talerzy!
Placki bananowe to propozycja na obłędnie pyszne śniadanie na słodko, deser lub słodki podwieczorek. Są puszyste jak obłoczek, a mi smakują jeszcze lepiej, bo zwykle przygotowuję je w duchu zero waste. Warto pamiętać, że im bardziej dojrzałe banany, tym lepiej.
Zobacz wideo Naturalne nawozy. Wykorzystaj skórkę banana, skorupki jajek i fusy po kawie i herbacie
Placki z banana - przepis na słodkie śniadanie. Dzieci na pewno je pokochają
Placki z banana to doskonała propozycja na słodki posiłek na ciepło. Pokochają je nie tylko dzieci, ale też dorośli. Przygotujesz je błyskawicznie z niezbyt skomplikowaną listą składników. Gwarantujemy, że rodzina ci za to podziękuje. To idealny deser na poprawę złego humoru.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- dwa bardzo dojrzałe banany,
- 200 ml kefiru,
- pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta cynamonu,
- cukier puder do smaku,
- 2 jajka,
- tłuszcz do smażenia.
Placki bananowe - puszyste niczym chmurka. Przygotujesz je w banalnie prosty sposób
Sposób przygotowania:
- Obrane banany przełóż do miski i rozgnieć je na papkę widelcem. Następnie dodaj kefir i jajka. Wymieszaj składniki.
- Do miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon i cukier puder. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, by powstała jednolita gładka masa.
- Miskę z ciastem odstaw na kilka minut, by proszek do pieczenia delikatnie spulchnił ciasto. W tym czasie rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu.
- Na rozgrzaną patelnię za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Placuszki powinny się ledwo zarumienić.
- Po usmażeniu ułóż je na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionym dżemem, kremem czekoladowym czy oprószone cukrem pudrem.