Banany na półce wręcz błagają, by je zużyć? Im bardziej dojrzałe, tym lepiej. Stworzysz z nich deser

Gdy banany wręcz błagają, by je zużyć, wyczarowuję z nich deser. Im bardziej dojrzałe, tym lepiej. Placki bananowe, które tak kocha cała moja rodzina, robi się po prostu błyskawicznie. I gwarantuję, że tak samo szybko znikają z talerzy!

Placki bananowe to propozycja na obłędnie pyszne śniadanie na słodko, deser lub słodki podwieczorek. Są puszyste jak obłoczek, a mi smakują jeszcze lepiej, bo zwykle przygotowuję je w duchu zero waste. Warto pamiętać, że im bardziej dojrzałe banany, tym lepiej.  

Zobacz wideo Naturalne nawozy. Wykorzystaj skórkę banana, skorupki jajek i fusy po kawie i herbacie

Placki z banana - przepis na słodkie śniadanie. Dzieci na pewno je pokochają 

Placki z banana to doskonała propozycja na słodki posiłek na ciepło. Pokochają je nie tylko dzieci, ale też dorośli. Przygotujesz je błyskawicznie z niezbyt skomplikowaną listą składników. Gwarantujemy, że rodzina ci za to podziękuje. To idealny deser na poprawę złego humoru.  

Składniki: 

  • 250 g mąki pszennej, 
  • dwa bardzo dojrzałe banany, 
  • 200 ml kefiru, 
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • szczypta cynamonu
  • cukier puder do smaku, 
  • 2 jajka, 
  • tłuszcz do smażenia. 

Placki bananowe - puszyste niczym chmurka. Przygotujesz je w banalnie prosty sposób 

Sposób przygotowania: 

  1. Obrane banany przełóż do miski i rozgnieć je na papkę widelcem. Następnie dodaj kefir i jajka. Wymieszaj składniki. 
  2. Do miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon i cukier puder. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, by powstała jednolita gładka masa. 
  3. Miskę z ciastem odstaw na kilka minut, by proszek do pieczenia delikatnie spulchnił ciasto. W tym czasie rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu. 
  4. Na rozgrzaną patelnię za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Placuszki powinny się ledwo zarumienić.  
  5. Po usmażeniu ułóż je na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionym dżemem, kremem czekoladowym czy oprószone cukrem pudrem. 
Więcej o: