Zdrowe ciastka bez cukru nie muszą wcale być pozbawione smaku. Przygotowane z odpowiednich składników, smakują wyśmienicie i wręcz uzależniająco. Gwarantujemy, że znając poniższy przepis, zrezygnujesz ze sklepowych słodyczy.
Przygotowanie fit ciasteczek jest banalnie proste. Wystarczy połączyć kilka produktów, a następnie wstawić niewielkie smakołyki do piekarnika. Urządzenie wykonuje za nas większość pracy. Po ok. 20 minutach mamy gotowe kruche, delikatne i niezwykle smaczne przekąski, które możemy wziąć do pracy lub zjeść popołudniu z herbatą czy kawą. Doskonale sprawdzą się również jako poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Ciastka są wegańskie, a najlepsze w nich jest to, że możemy je dowolnie "personalizować". Śmiało dodaj swoje ulubione orzechy czy owoce - nie muszą to być przecież maliny czy żurawina. Do dzieła!
Składniki:
Dojrzałe, miękkie banany rozgnieć widelcem na purée. Przełóż masę do miski, po czym dodaj płatki owsiane, masło orzechowe, ekstrakt z wanilii oraz szczyptę soli. Całość wymieszaj do połączenia składników. Dodaj maliny i żurawinę, a także drobno posiekaną czekoladę. Dodatkowo możesz też wsypać ulubione ziarna lub orzechy.
Ponownie zamieszaj i odstaw na kilka minut. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładaj za pomocą łyżki niewielkie partie ciasta. Uformuj je na kształt okrągłych ciasteczek, a na koniec wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez ok. 18-20 minut, aż do zarumienienia. Po upieczeniu odstaw formę z ciastkami do ostygnięcia, a potem zajadaj się nimi. Smacznego!