Ciastka bez cukru i mąki, za to z obłędnym smakiem. Sekret? Zrobisz je w zaledwie 20 minut

Najlepsze ciasteczka bez cukru to z pewnością te z płatków owsianych, bananów i masła orzechowego. Dodatek ulubionych owoców i gorzkiej czekolady sprawia, że smakołykom nie da się oprzeć. Polecamy za jednym zamachem zrobić podwójną porcję, bowiem błyskawicznie znikają z talerza.

Zdrowe ciastka bez cukru nie muszą wcale być pozbawione smaku. Przygotowane z odpowiednich składników, smakują wyśmienicie i wręcz uzależniająco. Gwarantujemy, że znając poniższy przepis, zrezygnujesz ze sklepowych słodyczy. 

Zobacz wideo Domowe ciasteczka z maszynki do mięsa. Przepis jak od babci

Przepis na ciastka bez cukru i mąki, za to z dodatkiem malin i gorzkiej czekolady

Przygotowanie fit ciasteczek jest banalnie proste. Wystarczy połączyć kilka produktów, a następnie wstawić niewielkie smakołyki do piekarnika. Urządzenie wykonuje za nas większość pracy. Po ok. 20 minutach mamy gotowe kruche, delikatne i niezwykle smaczne przekąski, które możemy wziąć do pracy lub zjeść popołudniu z herbatą czy kawą. Doskonale sprawdzą się również jako poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Ciastka są wegańskie, a najlepsze w nich jest to, że możemy je dowolnie "personalizować". Śmiało dodaj swoje ulubione orzechy czy owoce - nie muszą to być przecież maliny czy żurawina. Do dzieła!

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany,
  • 250 g płatków owsianych,
  • 100 g malin,
  • 100 g masła orzechowego,
  • 50 g żurawiny,
  • 40 g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: ziarna dyni, wiórki kokosowe, posiekane orzechy.

Ciastka owsiane z malinami i żurawiną. Sposób przygotowania

Dojrzałe, miękkie banany rozgnieć widelcem na purée. Przełóż masę do miski, po czym dodaj płatki owsiane, masło orzechowe, ekstrakt z wanilii oraz szczyptę soli. Całość wymieszaj do połączenia składników. Dodaj maliny i żurawinę, a także drobno posiekaną czekoladę. Dodatkowo możesz też wsypać ulubione ziarna lub orzechy.

Ponownie zamieszaj i odstaw na kilka minut. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładaj za pomocą łyżki niewielkie partie ciasta. Uformuj je na kształt okrągłych ciasteczek, a na koniec wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez ok. 18-20 minut, aż do zarumienienia. Po upieczeniu odstaw formę z ciastkami do ostygnięcia, a potem zajadaj się nimi. Smacznego!

Więcej o: