Zapomnij o klasycznych sernikach i zrób ten gotowany. To babciny hit, który zrobisz w trzech krokach

Zamiast po raz kolejny piec klasyczne ciasta, postaw na babciną klasykę, czyli sernik gotowany. Ta puszysta i obłędna słodycz nie wymaga długich godzin spędzonych w kuchni. Wszystko jest proste, szybkie i nieziemsko smaczne. Ważne, jednak by pamiętać o kilku szczegółach, m.in. wybrać odpowiedni nabiał.

Nie da się ukryć, ze serniki w polskiej kuchni zajmują szczególne miejsce. W niemal każdym domu przygotowuje się nieco inne przepisy, jednak warto wspomnieć o faworytach. Dzisiaj bierzemy pod lupę ciasto, które nie wymaga pieczenia, a smakuje równie doskonale co klasyka. Mowa tu o serniku gotowanym, który dosłownie rozpływa się w ustach. 

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Koniec z pieczeniem - sernik gotowany to prawdziwy majstersztyk cukiernictwa 

Polska sernikiem stoi. Zamiast jednak szykować te klasyczne z rodzynkami, królewskie, na zimno czy z galaretką, postaw na wariację, która nie wymaga pieczenia. Sernik gotowany to specjał rodem z babcinej kuchni i sprawdzi się wyśmienicie na rodzinnych spotkaniach lub do codziennej kawy. Przygotowanie jest dziecinnie proste i nie wymaga szczególnych umiejętności. Ważny jest jednak skład, a pomyłka czy zastosowanie półproduktów może mieć opłakane skutki. 

Do gotowanego sernika nie potrzebujemy wiele. Pierwsze skrzypce gra tu jednak drobno zmielony ser - najlepiej samodzielnie przygotowany w domu, a nie ten sklepowy z wiaderka. Ponadto nie obejdzie się bez świeżych jajek, mleka, masła i budyniu. Wszystko na koniec łączymy w odpowiedniej kolejności, przekładamy masę herbatnikami i odkładamy ciasto na kilka godzin leżakowania. Wierzch warto ozdobić polewą czekoladową i gotowe - wypiek jak widać, robi się sam, a smak... no cóż, warto spróbować samemu! 

Gotowany sernik, który dosłownie sam się przygotuje 

Składniki na masę serową: 

  • 1 kg zmielonego dwukrotnie półtłustego sera twarogowego
  • 200 g masła,
  • 5 jajek,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 saszetki budyniu waniliowego,
  • 75 ml mleka,
  • 300 g herbatników. 
  • polewa czekoladowa do dekoracji. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek wyłóż formę papierem do pieczenia. Najlepiej sprawdzi się brytfanka 24 cm x 24 cm. Na dnie ułóż herbatniki. 
  2. Następnie w garnku umieść kostkę masła, a także cukier puder. Całość podgrzej na niewielkiej mocy palnika. Wszystko wymieszaj - składniki powinny się ładnie połączyć. Do masy przełóż następnie twaróg. W szklance z mlekiem rozpuść budyń i szybko przelej go do naczynia z masą serową. Wszystko ponownie wymieszaj. 
  3. Część gorącej masy wyłóż na pierwszą warstwę herbatników - wszystko ładnie wyrównaj szpatułką. Następnie rozłóż kolejne pięterko herbatników i ponownie pokryj je masą. Na koniec trzecia warstwa herbatników, polewa czekoladowa i tak przygotowane ciasto powinno wylądować w lodówce - najlepiej na całą noc lub na minimum cztery godziny. 
  4. Po tym czasie ser pięknie stężeje, a ciasto będzie smakować wyśmienicie, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.