Nie da się ukryć, ze serniki w polskiej kuchni zajmują szczególne miejsce. W niemal każdym domu przygotowuje się nieco inne przepisy, jednak warto wspomnieć o faworytach. Dzisiaj bierzemy pod lupę ciasto, które nie wymaga pieczenia, a smakuje równie doskonale co klasyka. Mowa tu o serniku gotowanym, który dosłownie rozpływa się w ustach.
Polska sernikiem stoi. Zamiast jednak szykować te klasyczne z rodzynkami, królewskie, na zimno czy z galaretką, postaw na wariację, która nie wymaga pieczenia. Sernik gotowany to specjał rodem z babcinej kuchni i sprawdzi się wyśmienicie na rodzinnych spotkaniach lub do codziennej kawy. Przygotowanie jest dziecinnie proste i nie wymaga szczególnych umiejętności. Ważny jest jednak skład, a pomyłka czy zastosowanie półproduktów może mieć opłakane skutki.
Do gotowanego sernika nie potrzebujemy wiele. Pierwsze skrzypce gra tu jednak drobno zmielony ser - najlepiej samodzielnie przygotowany w domu, a nie ten sklepowy z wiaderka. Ponadto nie obejdzie się bez świeżych jajek, mleka, masła i budyniu. Wszystko na koniec łączymy w odpowiedniej kolejności, przekładamy masę herbatnikami i odkładamy ciasto na kilka godzin leżakowania. Wierzch warto ozdobić polewą czekoladową i gotowe - wypiek jak widać, robi się sam, a smak... no cóż, warto spróbować samemu!
Składniki na masę serową:
Sposób przygotowania: