Jak zrobić zupę pieczarkową? Cóż, nie będzie kłamstwem, gdy powiem, że to jeden z łatwiejszych przepisów na obiad i naprawdę ciężko cokolwiek tu zepsuć. Wystarczy, że masz trochę bulionu lub rosoły, kilka dodatków i pieczarki, rzecz jasna. Jednak żeby zupa pieczarkowa wyszła jeszcze smaczniejsza, warto dodać odrobinę włoskiego sera. W tym przypadku będzie to ser, który doskonale znamy z domowych ciast. Chodzi oczywiście o mascarpone.
Przepis na zupę pieczarkową z mascarpone
Składniki:
- 500-700 g pieczarek,
- 1 por,
- ok. 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
- ok. 300 g serka mascarpone,
- masło,
- sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,
- do podania makaron lub grzanki.
Sposób wykonania:
- Pieczarko dokładnie oczyść. Nie musisz ich obierać, wystarczy opłukać w zimnej wodzie. Następnie pokrój je w kostkę. Por posiekaj. Możesz posiekać także 2 ząbki czosnku dla aromatu.
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekany por i podsmażaj do zeszklenia.
- Dodaj pieczarki i duś całość na średniej mocy palnika, aż z pieczarek odparuje część płynu. Następnie zalej całość gorącym bulionem i gotuj przez ok. 10 minut.
- Pod koniec gotowania dopraw zupę do smaku przyprawami i dodaj serek mascarpone. Gotuj, aż serek się rozpuści.
Taką zupę podawaj z ulubionym makaronem lub pulpecikami. To będzie twój ulubiony obiad. Jeśli chcesz, możesz dodać startą na tarce marchewkę - wówczas podsmaż ją razem z porem na maśle.