Zupa pieczarkowa może być jeszcze smaczniejsza i bardziej kremowa. Zrobisz ją szybko

Przepis na zupę pieczarkową chyba nikomu nie jest obcy. To jedna z najczęściej gotowanych zup w polskich domach i zawsze świetnie smakuje. Może jednak smakować jeszcze lepiej, a to za sprawą kremowego dodatku. Ten smak naprawdę zachwyca.

Jak zrobić zupę pieczarkową? Cóż, nie będzie kłamstwem, gdy powiem, że to jeden z łatwiejszych przepisów na obiad i naprawdę ciężko cokolwiek tu zepsuć. Wystarczy, że masz trochę bulionu lub rosoły, kilka dodatków i pieczarki, rzecz jasna. Jednak żeby zupa pieczarkowa wyszła jeszcze smaczniejsza, warto dodać odrobinę włoskiego sera. W tym przypadku będzie to ser, który doskonale znamy z domowych ciast. Chodzi oczywiście o mascarpone.

Zobacz wideo

Przepis na zupę pieczarkową z mascarpone

Składniki:

  • 500-700 g pieczarek,
  • 1 por,
  • ok. 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • ok. 300 g serka mascarpone,
  • masło,
  • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,
  • do podania makaron lub grzanki.

Sposób wykonania:

  1. Pieczarko dokładnie oczyść. Nie musisz ich obierać, wystarczy opłukać w zimnej wodzie. Następnie pokrój je w kostkę. Por posiekaj. Możesz posiekać także 2 ząbki czosnku dla aromatu. 
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekany por i podsmażaj do zeszklenia. 
  3. Dodaj pieczarki i duś całość na średniej mocy palnika, aż z pieczarek odparuje część płynu. Następnie zalej całość gorącym bulionem i gotuj przez ok. 10 minut. 
  4. Pod koniec gotowania dopraw zupę do smaku przyprawami i dodaj serek mascarpone. Gotuj, aż serek się rozpuści.

Taką zupę podawaj z ulubionym makaronem lub pulpecikami. To będzie twój ulubiony obiad. Jeśli chcesz, możesz dodać startą na tarce marchewkę - wówczas podsmaż ją razem z porem na maśle. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.