Ścieram jabłka, łączę z masą i siup na patelnię. Łatwiej i szybciej ciasta zrobić się nie da

Zamiast po raz kolejny bawić się w kilkugodzinne pieczenie tradycyjnych ciast, postaw na ekspresowe rozwiązanie. Szarlotka z patelni jest równie pyszna co klasyka, jednak zrobisz ją w zaledwie kilka minut. Ścierasz owoce, łączysz z masą, podpiekasz i jabłkowy placek jest gotowy do podania.

Jedno jest pewne - domowa szarlotka to obłędny wypiek, który każdy zje ze smakiem. Jednak co wtedy, gdy brakuje czasu na przygotowania? Wówczas na salony wkracza przepis idealny, czyli uproszczona wersja, która nie wymaga kilku godzin spędzonych w kuchni. Szarlotka z patelni to istny majstersztyk, który smakiem nie odstaje od babcinej klasyki. 

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Ekspresowa szarlotka z patelni. Ścierasz owoce, łączysz z masą i gotowe 

Szybciej i łatwiej się nie da. Ekspresową szarlotkę zrobisz w mniej niż 20 minut. W tym przepisie potrzeba jedynie odpowiednich składników i przede wszystkim chęci, by powstało to prawdziwe dzieło sztuki. W roli głównej oczywiście dorodne jabłka - najlepiej lekko kwaśne i soczyste. Reszta dosłownie robi się sama. Składniki na masę ekspresowo łączymy, wlewamy na patelnię i po kilku minutach mamy obłędny placek

Szarlotka z patelni to znakomite rozwiązanie, gdy zaskoczą nas niezapowiedziani goście czy przyjdzie ochota na słodkości. Wówczas obejdzie się bez długich przygotowań i kilku godzin pieczenia. Jest łatwo, tanio i smacznie. Takie ciasto warto zaserwować z ulubionymi dodatkami - polecamy gałkę lodów waniliowych, bitą śmietanę lub np. sos z gorących malin

Przepis na szarlotkę z patelni. Idealny placek gotowy w mniej niż pół godziny

Składniki: 

  • 2 kwaśne jabłka,
  • pół szklanki mleka krowiego lub roślinnego,
  • 2 jajka,
  • szklanka mąki pszennej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cynamon,
  • dwie łyżki cukru,
  • tłuszcz do smażenia - najlepiej masło klarowane.

Sposób przygotowania:

  1. Na początek masa. Do miski wbij jajka i ubijaj je z cukrem do uzyskania jasnej, gładkiej masy. Cały czas mieszając, wlewaj porcjami mleko.
  2. Do naszej masy dodaj teraz proszek do pieczenia i stopniowo przesianą mąkę. Całość cały czas mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. 
  3. Pora na owoce - jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie dopraw je cynamonem i wymieszaj. Podziel je na dwie części.
  4. Jedną część jabłek dodaj do przygotowanej masy, która należy starannie wymieszać. Kolejną część wrzuć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i podsmaż na złoty kolor.
  5. Po kilku minutach, gdy jabłka się zezłocą i zmiękną, wlej na patelnię ciasto. 
  6. Smaż naszą szalotkę kilka minut, najlepiej początkowo pod przykryciem. Po kilku minutach można delikatnie przekręcić placka na drugą stronę i smażyć ponownie kilka minut. 
  7. Tak przygotowane ciasto serwuj z lodami, czekoladą, bitą śmietaną lub posypką z cukru pudru. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.