Te pierogi to obłędny rarytas rodem z Podlasia. Wyróżnia je aromatyczny farsz i chrupiąca skórka

Pierogi zajmują szczególne miejsce w tradycyjnej, polskiej kuchni. Najpopularniejsze są z serem, mięsem, a w sezonie letnim te z owocami. Co, jednak gdyby postawić na regionalną wariację? Podkarpackie gospodynie nadziewają hojnie ciasto oryginalnym farszem, a na koniec dbają o chrupiącą skórkę - te dwa czynniki tworzą prawdziwą ucztę wszystkich zmysłów.

Pierogi rodem z Podkarpacia to obłędne danie, które spróbowane raz, zostanie zapamiętane na długo. Sekretem tej regionalnej potrawy są dwa szczegóły. Tu królują swojskie smaki, mięsna wkładka i nietypowe, aromatyczne warzywo. Całość zamknięta w cienkim i delikatnym cieście gwarantuje efekt wow!

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Zrób pierogi jak podkarpacka gospodyni. Tu liczy się farsz i podanie

Jak doskonale wiadomo, pierogi to nasze dobro narodowe, które na stołach gości na co dzień i od święta. To kultowe danie smakuje wyśmienicie podane w klasycznej odsłonie, jednak warto czasami nieco zmodyfikować babciny przepis na rzecz prawdziwej wariacji oryginalnych smaków. Receptura rodem z Podkarpacia sprawdzi się tutaj doskonale, a wszystko za sprawą połączenia mięsa z cebulą. 

Podkarpackie pierogi to specjał tego regionu, któremu z pewnością nie oprze się nawet najbardziej wymagający smakosz. Sekret tkwi w farszu, który łączy siekane mięso wołowe lub cielęce z poszatkowaną cebulą. To jednak nie koniec smakowitych trików - po lepieniu podkarpackie pierogi zwane cybulnikami, trafiają na blaszkę i lądują w piekarniku. Ten zabieg pozwoli uzyskać chrupiąca skórkę i doskonale wypieczone wnętrze z soczystym nadzieniem

Przepis na podkarpackie pierogi z chrupiącą skórką i soczystym farszem 

Składniki na ciasto: 

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 2 szklanki ciepłego mleka,
  • jajko i dodatkowo jedno żółtko,
  • 2 łyżeczki sody,
  • sól. 

Farsz do pierogów: 

  • 1 kg siekanego mięsa wołowego lub cielęcego, 
  • 4 cebule, 
  • sól i pieprz grubo mielony. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od farszu. Drobno i starannie posiekane mięso połącz z poszatkowaną cebulą. Dodaj sól, pieprz i wszystko starannie zamieszaj. 
  2. Teraz pora na nasze ciasto. Do przesianej mąki z solą wlej mleko wymieszane wcześniej z sodą.
  3. Do powstałej masy dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło i żółtko oraz wbij całe jajko. Wszystko wymieszaj i przejdź do energicznego wyrabiania ciasta.
  4. Ciasto podziel na cztery równe części. Z każdej uformuj wałeczek, a każdą sztukę pokrój na dłuższe kawałki i rozwałkuj na niezbyt cienkie placki.
  5. Na każdy placek nałóż porcję farszu. Brzegi staranie i dokładnie zlep, tak, by na łączeniach nie było farszu. 
  6. Gotowe pierogi układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w 180 stopniach. 
  7. Gotowe pierogi cybulniki serwuj z surówką lub dowolnym sosem, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.