Sałatka z brokułami świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięsnych potraw lub jako lekkostrawny posiłek. Można się nią zajadać zarówno rano, jak i wieczorem. Z odpowiednimi dodatkami dostarczy nam energii i nasyci nas na długie godziny. Przygotujesz ją bardzo szybko z zaledwie kilku składników. Nie da się ukryć, że "główną rolę" odgrywa tu niezwykle aromatyczny dressing czosnkowy.
Brokuły w takim wydaniu to kulinarny majstersztyk. W połączeniu z kaszą jęczmienną, jajkami i pomidorkami koktajlowymi tworzy niezwykłą kompozycję smakową, której nie brakuje witamin. Warto pamiętać o dodaniu do sałatki kilku orzechów brazylijskich - to świetne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów oraz błonnika.
Składniki na sałatkę:
Składniki na dressing czosnkowy:
Ugotuj brokuła al dente (półtwardo) w lekko osolonym wrzątku. Po ugotowaniu opłucz go zimną wodą i odstaw do ostudzenia. Kaszę ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta. Przestudzonego brokuła pokrój na różyczki i przenieś do miski. Dodaj ugotowaną kaszę, umyte i przepołowione pomidorki koktajlowe oraz pokrojone orzechy brazylijskie. Nie zapomnij o ugotowanych na twardo i pokrojonych w ćwiartki jajkach. Całość możesz na koniec skroplić oliwą - wzmocni ona dodatkowo smak.
W kolejnym kroku zajmij się przygotowaniem sosu. Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Dopraw wszystko solą i pieprzem wedle uznania i zamieszaj. Sałatkę polej gotowym dressingiem i zaserwuj zachwyconym domownikom lub gościom. Smacznego!