Sałatka z brokułami, kaszą jęczmienną i sosem, który Polacy uwielbiają. Zrobisz ją w 15 minut

Sałatka z brokułem, kaszą jęczmienną i jajkiem to wyśmienite połączenie różnych smaków. Dodatek aromatycznego dressingu czosnkowo-majonezowego sprawia, że danie dosłownie znika z talerzy. Każdy z domowników i gości prosi zawsze o co najmniej jedną dokładkę.

Sałatka z brokułami świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięsnych potraw lub jako lekkostrawny posiłek. Można się nią zajadać zarówno rano, jak i wieczorem. Z odpowiednimi dodatkami dostarczy nam energii i nasyci nas na długie godziny. Przygotujesz ją bardzo szybko z zaledwie kilku składników. Nie da się ukryć, że "główną rolę" odgrywa tu niezwykle aromatyczny dressing czosnkowy.

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Goście prawie pobili się o tę sałatkę. Wszystko przez wyjątkowo apetyczny sos

Brokuły w takim wydaniu to kulinarny majstersztyk. W połączeniu z kaszą jęczmienną, jajkami i pomidorkami koktajlowymi tworzy niezwykłą kompozycję smakową, której nie brakuje witamin. Warto pamiętać o dodaniu do sałatki kilku orzechów brazylijskich - to świetne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów oraz błonnika. 

Składniki na sałatkę:

  • brokuł,
  • 150 g kaszy jęczmiennej,
  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • 5 orzechów brazylijskich,
  • opcjonalnie: oliwa do skraplania.

Składniki na dressing czosnkowy:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżeczki majonezu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki siekanego koperku,
  • sól i pieprz.

Sałatka z brokułem, kaszą jęczmienną i sosem czosnkowym. Sposób wykonania

Ugotuj brokuła al dente (półtwardo) w lekko osolonym wrzątku. Po ugotowaniu opłucz go zimną wodą i odstaw do ostudzenia. Kaszę ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta. Przestudzonego brokuła pokrój na różyczki i przenieś do miski. Dodaj ugotowaną kaszę, umyte i przepołowione pomidorki koktajlowe oraz pokrojone orzechy brazylijskie. Nie zapomnij o ugotowanych na twardo i pokrojonych w ćwiartki jajkach.  Całość możesz na koniec skroplić oliwą - wzmocni ona dodatkowo smak. 

W kolejnym kroku zajmij się przygotowaniem sosu. Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Dopraw wszystko solą i pieprzem wedle uznania i zamieszaj. Sałatkę polej gotowym dressingiem i zaserwuj zachwyconym domownikom lub gościom. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.