Kalendarz ogrodnika zdradza, która data jest najlepsza na wysiew pomidorów. Wczesne prace w tym zakresie gwarantują owocne plony już w pierwszych miesiącach lata. Warto jednak pamiętać o kilku istotnych szczegółach - mowa tu m.in. o odmianach czy wyborze podłoża.
Tegoroczna zima każdym dniem coraz bardziej odpuszcza, a pogodne dni i temperatura na plusie staje się powoli normą. Nadejście wiosny może oznaczać jedno - czas ruszyć z ogrodniczymi pracami i rozpocząć wysiew pomidorów! Jak się okazuje koniec lutego to idealny moment, który później zaowocuje dorodnymi owocami.
Kalendarz ogrodnika zdradza, że sianie nasion warto zaplanować na luty i marzec, wówczas ekologiczne i owocne plony nadejdą już z początkiem lata. Warto jednak zacząć od wybrania odpowiedniej odmiany np. bawole serce, malinowe, cherry, pomidory żółte, zielone czy śliwkowe. Jeśli jednak mamy to już za sobą, pora na dalsze kroki.
Przygotowania wysiewu pomidorów warto rozpocząć skompletowaniem odpowiednich narzędzi - mowa tu o podłożu, nasionach, doniczkach, i czymś, co zastąpi nam szklarnię (specjalne doniczki lub zwyczajna folia kuchenna). Następnym krokiem jest podłoże - przekładamy je do mini doniczek lub np. opakowaniach po jogurtach i dokładnie je ugniatamy. Następnie wciskamy nasionka i delikatnie przykrywamy je ziemią, zraszamy wodą i przykrywamy folią lub szybką.
Sadzonki umieszczamy w dobrze nasłonecznionym miejsce - najlepiej sprawdzi się parapet - pomidory powinny znajdować się w temperaturze 22-25 stopni Celsjusza. Naszą mini szklarnie należy co jakiś czas przewietrzyć, a najlepiej podłożyć w jedno miejsce coś, co umożliwi przepływ powietrza. Wówczas możemy oczekiwać szybkich i owocnych efektów. Pamiętajmy także o regularnym zwilżaniu gleby - idealnie w tej roli sprawdzi się zraszacz. Potem pozostaje nam już pielęgnacja, czyli podlewanie, nawożenie, przycinanie. A na końcu najlepsze - degustacja i kreowanie wyśmienitych przepisów z pomidorami w roli głównej.