Pulpety w sosie pieczarkowym to bardzo proste do przygotowania danie, które znika z talerza w mgnieniu oka. Zawsze, gdy przygotowuję je w swoim domu, zjadam co najmniej kilka. Nie można im się oprzeć przez dodatek, który sprawia, że sos jest kremowy.
istock/SMarina
REKLAMA
REKLAMA
Pulpety z pewnością posmakują tym, którzy mają ochotę na pyszne, ale delikatne danie. Pulpety w kremowym sosie pieczarkowym z pewnością okażą się strzałem w dziesiątkę. Aby smakowały jak najlepiej, warto podać je w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki.
REKLAMA
Zobacz wideo Kurczak w cieście kokosowym
Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym. Pyszne i mięciutkie
Najlepsze pulpety to takie, które są miękkie i rozpływają się w ustach. Gdy są twarde, nie smakują już tak dobrze. Kluczem do sukcesu jest też pyszny, kremowy sos. Aby go zrobić, wystarczy zmienić śmietankę 18 proc. na 30 proc. W sosie nie może zabraknąć również pieczarek. Wtedy danie jest o wiele lepsze. Spróbuj sam, a się nie zawiedziesz.
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj podsmażoną cebulę i odciśniętą z mleka kajzerkę. Dopraw solą i pieprzem i wyrób masę tak jak na kotlety mielone. Uformuj klopsiki i obtocz je w mące.
Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż pulpeciki z każdej strony. Odłóż je na talerz.
Pieczarki i pokrój. Na patelni rozpuść masło i podsmażaj je, aż oddadzą wodę. Gdy się zarumienią, dopraw je solą, pieprzem i zalej całość bulionem. Zmniejsz moc palnika i dołóż pulpety.
Duś przez 15 minut, następnie dodaj śmietanę. Doprowadź do wrzenia. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!