Pulpety z pewnością posmakują tym, którzy mają ochotę na pyszne, ale delikatne danie. Pulpety w kremowym sosie pieczarkowym z pewnością okażą się strzałem w dziesiątkę. Aby smakowały jak najlepiej, warto podać je w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki.
Zobacz wideo Kurczak w cieście kokosowym
Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym. Pyszne i mięciutkie
Najlepsze pulpety to takie, które są miękkie i rozpływają się w ustach. Gdy są twarde, nie smakują już tak dobrze. Kluczem do sukcesu jest też pyszny, kremowy sos. Aby go zrobić, wystarczy zmienić śmietankę 18 proc. na 30 proc. W sosie nie może zabraknąć również pieczarek. Wtedy danie jest o wiele lepsze. Spróbuj sam, a się nie zawiedziesz.
Składniki:
- 500 g mielonej wieprzowiny,
- 1 cebula,
- bułka namoczona w mleku,
- masło,
- mąka,
- sól, pieprz,
- ok. 400 g pieczarek,
- 200 g śmietany 30 proc.,
- 1 szklanka bulionu,
- sól, pieprz, świeży tymianek.
Jak zrobić pulpety w kremowy sosie?
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj podsmażoną cebulę i odciśniętą z mleka kajzerkę. Dopraw solą i pieprzem i wyrób masę tak jak na kotlety mielone. Uformuj klopsiki i obtocz je w mące.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż pulpeciki z każdej strony. Odłóż je na talerz.
- Pieczarki i pokrój. Na patelni rozpuść masło i podsmażaj je, aż oddadzą wodę. Gdy się zarumienią, dopraw je solą, pieprzem i zalej całość bulionem. Zmniejsz moc palnika i dołóż pulpety.
- Duś przez 15 minut, następnie dodaj śmietanę. Doprowadź do wrzenia. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!