Pulpety w sosie pieczarkowym to coś, czemu nie potrafię się oprzeć. Dzięki temu dodatkowi zjadam kilka

Pulpety w sosie pieczarkowym to bardzo proste do przygotowania danie, które znika z talerza w mgnieniu oka. Zawsze, gdy przygotowuję je w swoim domu, zjadam co najmniej kilka. Nie można im się oprzeć przez dodatek, który sprawia, że sos jest kremowy.

Pulpety z pewnością posmakują tym, którzy mają ochotę na pyszne, ale delikatne danie. Pulpety w kremowym sosie pieczarkowym z pewnością okażą się strzałem w dziesiątkę. Aby smakowały jak najlepiej, warto podać je w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki.  

Zobacz wideo Kurczak w cieście kokosowym

Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym. Pyszne i mięciutkie 

Najlepsze pulpety to takie, które są miękkie i rozpływają się w ustach. Gdy są twarde, nie smakują już tak dobrze. Kluczem do sukcesu jest też pyszny, kremowy sos. Aby go zrobić, wystarczy zmienić śmietankę 18 proc. na 30 proc. W sosie nie może zabraknąć również pieczarek. Wtedy danie jest o wiele lepsze. Spróbuj sam, a się nie zawiedziesz.

Składniki: 

  • 500 g mielonej wieprzowiny, 
  • 1 cebula, 
  • bułka namoczona w mleku
  • masło, 
  • mąka, 
  • sól, pieprz, 
  • ok. 400 g pieczarek, 
  • 200 g śmietany 30 proc., 
  • 1 szklanka bulionu, 
  • sól, pieprz, świeży tymianek. 

Jak zrobić pulpety w kremowy sosie? 

Sposób przygotowania: 

  1. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj podsmażoną cebulę i odciśniętą z mleka kajzerkę. Dopraw solą i pieprzem i wyrób masę tak jak na kotlety mielone. Uformuj klopsiki i obtocz je w mące. 
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż pulpeciki z każdej strony. Odłóż je na talerz. 
  3. Pieczarki i pokrój. Na patelni rozpuść masło i podsmażaj je, aż oddadzą wodę. Gdy się zarumienią, dopraw je solą, pieprzem i zalej całość bulionem. Zmniejsz moc palnika i dołóż pulpety. 
  4. Duś przez 15 minut, następnie dodaj śmietanę. Doprowadź do wrzenia. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.