To śniadanie zrobi się samo. Wymieszaj te składniki, włóż do piekarnika i zrób najsmaczniejsze jajka

Często główkujemy się nad tym, co zrobić na śniadanie. Okazuje się, że wybór dania wcale nie jest takie trudne. Wystarczy już nam znany przepis lekko zmienić. Tę recepturę z pewnością znasz, ale nie w takim wydaniu. Zamiast robić ją na patelni, wrzuć ją do piekarnika i nie martw się o przypalenia.

Szakszukę znają chyba wszyscy, bo jej popularność ciągle rośnie. Jednak z nią jest jeden problem - nie zawsze chce nam się przy niej stać, by ją przygotować. Znaleźliśmy na to sposób, który na pewno ci się spodoba. Wystarczy, że włożysz ją do piekarnika.

Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

To, co wyróżnia szakszukę z piekarnika, to sposób podania. Jajka są umieszczone w pieczonych pomidorach, które wcześniej są delikatnie przyprawione i podsmażone na patelni. Całość jest doprawiana ziołami i przyprawami.  Szakszuka w takim wydaniu spokojnie nadaje się na śniadanie, brunch lub lekki obiad. Jest lekkostrawne, ale jednocześnie sycące i pożywne dzięki zawartości jajek oraz warzyw. To także doskonała opcja dla osób, które szukają alternatywy dla tradycyjnych jajecznicy czy omletu.

Przepis na szakszukę z piekarnika

Składniki

  • 6 jajek,
  • 4 pomidory,
  • czerwona papryka,
  • żółta papryka,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 g kiełbasek chorizo,
  • 400 ml passaty pomidorowej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • łyżeczka kminu rzymskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża pietruszka do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. W dużym rondlu na patelni rozgrzej oliwę.
  2. W pierwszej kolejności zajmij się warzywami. Cebulę obierz i drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidory przemyj i pokrój na mniejsze kawałki, to samo zrób z obiema paprykami. Chorizo pokrój w plastry.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę i czosnek. Gdy staną się lekko rumiane, dorzuć chorizo i smaż wszystko przez kilka chwil.
  4. Do mieszanki składników dorzuć papryki i pomidory, zamieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze przez jakiś czas.
  5. Całość dopraw solą, pieprzem, papryką i kminem. Dodaj również passatę pomidorową. Zamieszaj i gotuj całość przez następne 10 minut.
  6. Tak przygotowaną mieszankę przelej do naczynia żaroodpornego. W niektórych miejscach zrób miejsce i wbij tam jajka.
  7. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 10-15 minut. W tym czasie jajka powinny się lekko ściąć.
  8. Po tym czasie wyjmij całość i podawaj na gorąco wraz z pieczywem. Przed podaniem obsyp danie posiekaną natką pietruszki.
Więcej o: