Orientalne danie, które zrobisz szybciej od schabowego. Nie znam niczego lepszego

Jeśli masz ochotę na podróż z najlepszymi smakami nie musisz nawet wychodzić z domu. Wystarczy, że wykorzystasz nasz przepis i przeniesiesz się na wschód, tam, gdzie curry jest najpopularniejsze. Wykonanie go jest ekspresowe i zrobisz je szybciej od polskiego klasycznego dania. Może trudno w to uwierzyć, ale jest przepyszne.

Curry to jedno z tych dań, które zapraszają nas do kulinarnych podróży po Azji. Jednak wiele osób może zniechęcać się do jego przygotowania z powodu skomplikowanych przepisów i długiego czasu gotowania. Na szczęście istnieje szybki sposób na przygotowanie tego pysznego dania.

Zobacz wideo Pomidorowe curry z ciecierzycą [PRZEPIS]

Szybkie curry to wybawienie dla tych, którzy chcą cieszyć się smakiem orientalnych smaków bez długiego stania przy kuchni. To proste danie, które można przygotować w kilka minut, wykorzystując podstawowe składniki dostępne w większości kuchni. Wystarczy kilka ziół i przypraw, mleczko kokosowe, warzywa i mięso lub roślinne alternatywy, aby stworzyć smakowite połączenie, które rozbudzi zmysły.

Przepis na ekspresowe tajskie curry

Składniki

  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • 2 łyżki pasty curry,
  • 2 filety z kurczaka,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • marchew,
  • papryka,
  • 100 g bakłażana,
  • sok z jednej limonki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • ryż do podania.

Sposób przygotowania

  1. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż warzywa przez kilka chwil, aż staną się złociste. 
  2. Dodaj do nich pastę curry i smaż przez kolejne 1-2 minuty, aż aromat przypraw się uwolni.
  3. Dodaj oczyszczonego i pokrojonego w kostkę kurczaka i smaż, aż zacznie się rumienić.
  4. Dodaj obraną i startą na tarce marchewkę, pokrojoną w paski paprykę i pokrojonego w mniejszą kostkę bakłażana. Smaż wszystko przez kilka minut.
  5. Do podsmażonych składników wlej mleczko kokosowe, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż warzywa zmiękną.
  6. Dopraw curry solą, pieprzem i sokiem z limonki. Możesz dodać więcej pasty curry według własnych preferencji smakowych.
  7. Tak przygotowane curry podawaj na ciepło z ugotowanym ryżem. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.