Jak zrobić domowe kopytka? Zastosuj metodę naszych babć, a wyjdą doskonale miękkie i smaczne

Kopytka to danie, które każdy z nas chciałby opanować do perfekcji. Warto wiedzieć, że miękkie i delikatne szagówki otrzymamy, kierując się starą i sprawdzoną metodą. Od lat używają jej nasze mamy i babcie. Jest banalnie prosta, za to niezwykle skuteczna.

Kopytka to tradycyjny przysmak kuchni polskiej. Grube kluski wyrabiane z ziemniaków, mąki i jaj można jeść zarówno na słodko, jak i na słono - wszystko zależy od naszych upodobań kulinarnych. Jedni wolą okraszać je masłem z bułką tartą lub skwarkami z boczku, drudzy z kolei skłaniają się ku wersji z roztopionym masłem i cukrem bądź cynamonem. Szagówki można też dodać do innych potraw, np. aromatycznego gulaszu mięsnego. Jak zrobić domowe kopytka, aby były idealnie miękkie? Jest na to sposób.

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Jak zrobić domowe kopytka? Wystarczy kierować się sprawdzoną metodą naszych babć

Najczęstszym błędem popełnianym przy przyrządzaniu ziemniaczanych klusek jest dodanie zbyt dużej ilości mąki lub mielenie zimnych ziemniaków, w wyniku czego nasze danie wychodzi twarde i "gumowate". Aby temu zaradzić, wystarczy zwracać uwagę na gramaturę dodawanych składników. Równie ważne jest przepuszczenie przez praskę świeżo ugotowanych kartofli. Dzięki temu domowe kopytka okażą się idealnie mięciutkie. Gwarantujemy, że będą dosłownie rozpływać się w ustach. 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli.

Doskonale miękkie kopytka na obiad. Sposób wykonania

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj. Kiedy zrobią się miękkie, wyjmij je z wody i obierz. Nie czekaj, aż ostygną, tylko zrób to kiedy jeszcze będą gorące. Obrane kartofle przeciśnij przez praskę do warzyw. Do powstałej masy wbij dwa jajka, po czym przypraw całość solą i gałką muszkatołową. Delikatnie wymieszaj, do uzyskania jednolitej masy bez grudek.

Wsyp przesianą przez sitko mąkę pszenną i ziemniaczaną. Ponownie wymieszaj, a następie uformuj z ciasta wałek. Pokrój go na skos na kilkanaście małych kawałków. Ziemniaczane romby wrzucaj partiami do osolonego wrzątku i gotuj przez dwie minuty. Gotowe kopytka zaserwuj z ulubionymi dodatkami, np. z sosem pieczeniowym lub grzybowym bądź z okrasą z cebulki i boczku. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.