Nie uwierzysz, co Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. To podbija smak, ale niektórzy odwróciliby wzrok

Ewa Wachowicz to mistrzyni w swoim fachu, która nie boi się odważnych połączeń. Patrząc na niektóre jej przepisy, można dojść od wniosku, że od czasu do czasu lubi wyjść poza schemat. Tak jest m.in. w przypadku przepisu na rosół na kurze i kaczce. Prezenterka nie ogranicza się tylko do udek, szyi i skrzydełek. W garnku lądują też te części drobiu, od których niektórzy odwracają w sklepach wzrok.

Rosół w każdym domu robi się inaczej. Ba! Przypuszczamy, że jeśli więcej niż jeden domownik przygotowuje tę zupę, to prawdopodobnie przepisy różnią się nawet w obrębie jednego gospodarstwa domowego. W zależności od tego, czego zostaliśmy nauczeni i co nam smakuje, sięgamy po różne rodzaje mięsa (nie tylko kurczaka, lecz także kaczkę lub mięso wołowe), a także różne dodatki, które mają wzmocnić smak rosołu. Nawet warzywa, które wrzucamy do garnka, nie zawsze są takie same. Poza standardowym składem włoszczyzny w rosołach lądują też np. buraki, pomidory, brukselka lub włoska kapusta.

Zobacz wideo Czy rosół leczy przeziębienie?

Rosół Ewy Wachowicz jest wyjątkowy. Niektórzy niechętnie patrzą na to mięso

Ewa Wachowicz również robi rosół na swój sposób. Na swojej stronie internetowej ma przepis na rosół na kurze i kaczce. Dodaje tam nie tylko wspomniane wcześniej klasyczne kawałki mięs, lecz także te części drobiu, na widok których wiele osób odwróciłoby wzrok - serca i żołądki. 

Na tym jednak nie koniec nietypowych dodatków. Rosół Ewy Wachowicz wzbogacony jest także sosem sojowym. Niewielką ilością, bo tylko łyżką, ale dla niektórych może to być zaskoczenie. Coraz częściej jednak do rosołu dodaje się tego typu składniki, by jeszcze bardziej wzmocnić jego smak. Mogą to być też np. grzyby, trawa cytrynowa, cynamon lub imbir. Jak zrobić rosół Ewy Wachowicz? Poniżej znajdziecie przepis.

Przepis na rosół Ewy Wachowicz. Gwiazda używa niecodziennych składników

Składniki:

  • pół kury,
  • 2 kacze udka,
  • żołądek i serce drobiowe,
  • 3 marchewki,
  • 3 pietruszki,
  • kawałek selera,
  • kawałek pora,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • suszone grzyby (wystarczy jeden kapelusz),
  • łyżka sosu sojowego,
  • sól.

Do podania:

  • ziemniaki,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Mięso wkładamy do garnka. Cebulę opalamy nad ogniem i razem z pozostałymi warzywami dorzucamy do mięsa. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pokrojone suszone grzyby. Dolewamy sos sojowy i solimy, a następnie zalewamy składniki wodą. 

Gotujemy pod przykryciem przez minimum trzy godziny. Warzywa należy jednak wyjąć wcześniej, żeby się nie rozgotowały. Zbieramy szumowiny z wierzchu w momencie, gdy rosół zacznie wrzeć.

Ewa Wachowicz nie tylko korzysta z nietypowego przepisu, lecz także podaje swój rosół w niecodzienny sposób. Większość osób jada go bowiem z cieniutkim makaronem. Kucharka jednak zachęca, by jej rosół na kurze i kaczce podawać z ziemniakami. Do tego klasyczna posiekana natka pietruszki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.