Klasyczny rosół po raz kolejny wyszedł mdły, zbyt słodki i tłusty? Jeśli tak, to pora na kulinarną rewolucję w twojej kuchni. Klasyczna metoda gotowania idzie w odstawkę, a jej miejsce zajmuje przepis, który pachnie i smakuje jak prawdziwe dzieło sztuki. Cały sekret tkwi jedynie w... pieczeniu.
Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry
Rosół w tej wersji nie ma konkurencji, a wszystko przez pieczone warzywa
Polska kuchnia oferuje wiele rarytasów, jednak nic nie może się równać z klasyką ponad klasyki, czyli domowym rosołem, który leczy z przeziębienia, poprawia humor i syci. Danie doczekało się wielu wariacji, zresztą w każdym domu robi się je nieco inaczej. Warto jednak pożegnać babciną metodę i tym razem postawić na coś nieco bardziej odważnego. Rosół z pieczonych warzyw dla wielu może brzmieć jak abstrakcja, jednak zapewniamy, że ta metoda gwarantuje niebywały smak i aromat.
Game changer tradycyjnego smaku to nadal swojskie składniki, jednak w nieco innej wersji. Kolorowe warzywa starannie szorujemy pod wodą, tniemy na mniejsze kawałki i wrzucamy na blachę. Kolejny punkt tę kąpiel w oliwie - tłuszcz jest tu nośnikiem smaku, więc pod koniec pieczenia cała zawartość powinna trafić do garnka. Mięso także gra tu ważną rolę - warto dodać ćwiartkę kurczaka oraz szponder. Przyprawy to już wisienka na torcie, polecamy imbir, suszone grzybki, anyż, solidną porcję pieprzu, lubczyk i wielki pęczek natki pietruszki.
Rosołowe love, czyli klasyczna zupa z dodatkiem pieczonych warzyw
Składniki
- dwie ćwiartki kurczaka,
- kawałek szpondra (opcjonalnie),
- 5 marchewek,
- cały seler korzeniowy,
- por,
- 2 cebule,
- 4 pietruszki,
- por,
- mały kawałek chilli,
- kawałek imbiru,
- 2 suszone grzyby - rydze lub opieńki,
- oliwa z oliwek,
- pieprz czarny,
- ziele angielskie,
- anyż,
- lubczyk,
- natka pietruszki,
- liście laurowe.
Sposób przygotowania:
- Na początek włoszczyzna. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy pod skosem na mniejsze kawałki - nie ma potrzeby obierania.
- Warzywa przełóż na blaszkę, podlej oliwą, dopraw solą, pieprzem i dokładnie natrzyj.
- Podobnie zrób z mięsem.
- Gotowy miks do naszego rosołu pieczemy w 220 stopniach przez 20 minut.
- Po tym czasie zawartość blaszki przełóż go garnka. Wskazwka - zbierz z blachy cały tłuszcz, to nasz nośnik smaku.
- Składniki zalej lodowatą wodą, naczynie postaw na palniku i gotuj na niewielkim ogniu.
- Dopraw rosół chilli, imbirem, grzybkami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, lubczykiem, anyżem i natką pietruszki.
- Tak przygotowany rosół gotujemy kilka godzin - im dłużej, tym lepiej. Wówczas wydobędziemy wiele smaków i aromatów.
- Po minimum trzech godzinach nasz rosół jest gotowy do podania. Polecamy serwować zupę z domowym makaronem, zieleniną oraz pokrojoną marchewką, smacznego!