Rosołowe love i trik na zupę marzeń. Kąpiel w oliwie i skarmelizowana skórka gwarantują ucztę zmysłów

Rosół w każdym domu smakuje inaczej, jednak z tym przepisem stanie się on niemal perfekcją. Wszystko przez nietypową metodę z opalaniem warzyw w piekarniku i wcześniejszą kąpielą w oliwie. Takie zestawienie gwarantuje obłędny aromat, złoty kolor i co najważniejsze smak lepszy niż zupa od babci!

Klasyczny rosół po raz kolejny wyszedł mdły, zbyt słodki i tłusty? Jeśli tak, to pora na kulinarną rewolucję w twojej kuchni. Klasyczna metoda gotowania idzie w odstawkę, a jej miejsce zajmuje przepis, który pachnie i smakuje jak prawdziwe dzieło sztuki. Cały sekret tkwi jedynie w... pieczeniu. 

Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry

Rosół w tej wersji nie ma konkurencji, a wszystko przez pieczone warzywa 

Polska kuchnia oferuje wiele rarytasów, jednak nic nie może się równać z klasyką ponad klasyki, czyli domowym rosołem, który leczy z przeziębienia, poprawia humor i syci. Danie doczekało się wielu wariacji, zresztą w każdym domu robi się je nieco inaczej. Warto jednak pożegnać babciną metodę i tym razem postawić na coś nieco bardziej odważnego. Rosół z pieczonych warzyw dla wielu może brzmieć jak abstrakcja, jednak zapewniamy, że ta metoda gwarantuje niebywały smak i aromat. 

Game changer tradycyjnego smaku to nadal swojskie składniki, jednak w nieco innej wersji. Kolorowe warzywa starannie szorujemy pod wodą, tniemy na mniejsze kawałki i wrzucamy na blachę. Kolejny punkt tę kąpiel w oliwie - tłuszcz jest tu nośnikiem smaku, więc pod koniec pieczenia cała zawartość powinna trafić do garnka. Mięso także gra tu ważną rolę - warto dodać ćwiartkę kurczaka oraz szponder. Przyprawy to już wisienka na torcie, polecamy imbir, suszone grzybki, anyż, solidną porcję pieprzu, lubczyk i wielki pęczek natki pietruszki. 

Rosołowe love, czyli klasyczna zupa z dodatkiem pieczonych warzyw 

Składniki

  • dwie ćwiartki kurczaka,
  • kawałek szpondra (opcjonalnie),
  • 5 marchewek,
  • cały seler korzeniowy,
  • por,
  • 2 cebule,
  • 4 pietruszki,
  • por,
  • mały kawałek chilli,
  • kawałek imbiru,
  • 2 suszone grzyby - rydze lub opieńki,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz czarny,
  • ziele angielskie,
  • anyż,
  • lubczyk,
  • natka pietruszki,
  • liście laurowe.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek włoszczyzna. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy pod skosem na mniejsze kawałki - nie ma potrzeby obierania. 
  2. Warzywa przełóż na blaszkę, podlej oliwą, dopraw solą, pieprzem i dokładnie natrzyj. 
  3. Podobnie zrób z mięsem. 
  4. Gotowy miks do naszego rosołu pieczemy w 220 stopniach przez 20 minut. 
  5. Po tym czasie zawartość blaszki przełóż go garnka. Wskazwka - zbierz z blachy cały tłuszcz, to nasz nośnik smaku. 
  6. Składniki zalej lodowatą wodą, naczynie postaw na palniku i gotuj na niewielkim ogniu. 
  7. Dopraw rosół chilli, imbirem, grzybkami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, lubczykiem, anyżem i natką pietruszki. 
  8. Tak przygotowany rosół gotujemy kilka godzin - im dłużej, tym lepiej. Wówczas wydobędziemy wiele smaków i aromatów.
  9. Po minimum trzech godzinach nasz rosół jest gotowy do podania. Polecamy serwować zupę z domowym makaronem, zieleniną oraz pokrojoną marchewką, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.