Kochaliśmy to w dzieciństwie. Tosty i zapiekanki przy nich to smutek i rozpacz

Chleb w jajku to przysmak, który w dzieciństwie robił nam mnóstwo przyjemności. Najlepszy był z ogórkiem albo pomidorem z cebulą. Ten przepis zna każdy urodzony przed 1990, późniejsze pokolenie może tylko kojarzy. Dziś przychodzimy z przepisem na kultowe jajochlebki.

Chleb w jajku, chlebek maczany, chleb w końskim moczu. Każdy to zna i umówmy się - każdy uwielbia. To nie tylko idealny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa, lecz także na pyszny podwieczorek, śniadanie i kolację. Przepis na chleb w jajku nie jest trudny, ale zawsze można go odrobinę udoskonalić. Wystarczy maślanka. 

Zobacz wideo

Ukochane jajkochlebki - kochaliśmy je w dzieciństwie

Składniki:

  • kilka kromek chleba (może być czerstwy)
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki maślanki
  • sól, pieprz do smaku
  • masło lub olej do smażenia
  • ulubione dodatki do podania

Sposób wykonania:

  1. Jajka wbij do miski i roztrzep je widelcem, trzepaczką lub mikserem. . Dodaj maślankę, przyprawy i wymieszaj.
  2. Każdą kromkę chleba dokładnie zanurz w misce z roztrzepanymi jajkami i smaż na rozgrzanym maśle, aż z obu stron zrobią się złote i apetyczne. Możesz także smażyć je na oleju lub na smalcu, jeśli lubisz.
  3. Usmażone kromki chleba delikatnie osusz ręcznikiem papierowym. Podawaj z plastrami pomidora, ogórkiem kiszonym lub ketchupem. Ja uwielbiam jeść je prosto z patelni, takie są najsmaczniejsze. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.