To krakowskie ciasto zna niemal cała Polska. Wszystko przez obłędną masę w której taplają się rodzynki

Polska sernikiem stoi, jednak jeden rodzaj ciasta wygrywa z fikuśnymi recepturami. Mowa tu o serniku krakowskim, który gości na naszych stołach na co dzień i od święta. Sekretem idealnego wypieku jest nie tylko wyborny, świeży ser i kruchy spód. Jeden, kontrowersyjny dodatek to podstawa i jednocześnie powód do przedświątecznego sporu.

Sernik krakowski to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce i przepis, którego nie może zabraknąć na świętach czy rodzinnych spotkaniach. Co zatem sprawia, że ciasto jest tak wyjątkowe i pyszne? Zdradzamy skład i złote proporcję, które prowadzą do sernikowej perfekcji. 

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Jak sernik to tylko krakowski. Wszystko przez serowy puch i kontrowersyjny dodatek

W niemal każdym domu są jakieś kulinarne zasady i tradycje, a w szczególności w okresie Wielkanocy. Jednym z klasycznych ciast, które gości w polskich domach jest m.in. mazurek, babka no i oczywiście sernik. Zamiast jednak udoskonalić klasykę o galaretkę, słodkie masy, owoce czy słodkie polewy, znacznie lepiej sięgnąć po babciną recepturę, która towarzyszy nam od dzieciństwa. Mowa tu o serniku krakowskim, który łączy ser z kruchym ciastem i oczywiście solidną porcją rodzynek.

Sernik krakowski to klasyka gatunku. W smaku przeważa twaróg, który nie jest napowietrzony i lekki jak obłoczek niczym w tym nowojorskim - nic z tych rzeczy. Nabiał musi w tym przypadku być zbity, a cała masa ciężka. Hojna porcja rodzynek to także w wielu domach obowiązkowy szczegół, jednak wszystko zależy od naszych upodobań. Na koniec warto wspomnieć, że kultowe ciasto to nic innego jak słodka kopia wiedeńskiego ciasta, którą przywiózł do Polski Jan III Sobieski.

Przepis na sernik krakowski w rewelacyjnej, babcinej odsłonie 

Składniki na ciasto

  • 170 g masła,
  • 2 żółtka,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • pół szklanki cukru,
  • jajko,
  • 350 g mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa serowa z rodzynkami: 

  • 1 kg tłustego twarogu na sernik,
  • 8 żółtek i 5 białek,
  • 100 g masła,
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa i cytrynowa do smaku,
  • sok z cytryny,
  • lukier lub cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od bazy, czyli naszego kruchego ciasta. Na początek do miski wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Następnie wbij jajko i dwa żółtka a na koniec dodaj zimne, pokrojone na kawałki masło. Składniki posiekaj nożem, a następnie energicznie zagniataj ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  2. Wskazówka - ciasto nie powinno być zbyt długo wyrabiane, lepiej zrobić to energicznie, dla zachowania odpowiedniego smaku i tekstury. 
  3. Tak przygotowane ciasto uformuj w kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut leżakowania. 
  4. Teraz pora na masę serową. Zacznij od ubicia z cukrem połowy żółtek. Gdy powstanie, jasna, kremowa masa dodawaj stopniowo kolejne żółtka i cukier, cały czas miksując.
  5. Następnie dodawaj stopniowo twaróg i masło. W kolejnym kroku dodajemy do masy ser i bakalie - ważne by robić to dosłownie łyżka po łyżce. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek, całość delikatnie wymieszaj szpatułką.
  6. Wcześniej przygotowane ciasto rozwałkuj i wyłóż w formie. Wskazówka - odrywając kawałek ciasta i zachowując na później, zyskamy materiał na dekorację naszego ciasta. Na spód wyłóż masę serową.
  7. Wierzch sernika ozdób cienkimi paskami ciasta - warto ułożyć kratkę, która po upieczeniu pięknie się prezentuje. 
  8. Sernik piecz 55 minut w 180 stopniach C.
  9. Chłodne już ciasto polukruj lub posyp cukrem pudrem, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.