Domowe obiady bazują zazwyczaj na klasycznych przepisach, dlatego najczęściej na talerzach królują pierogi, rozmaite zupy i oczywiście klasyczne mięsa jak np. mielone, schabowe czy panierowana pierś. Z bazowych składników można jednak wyczarować coś naprawdę smacznego - siekane kotlety to prawdziwa rewelacja, która pięknie się prezentuje i zachwyci nawet najbardziej wymagających.
Masz spory zapas warzyw, które zalegają w lodówce? Połącz je z mięsem z kurczaka i stwórz niebywale smaczny i oryginalny obiad. Tak właśnie powstają siekane kotlety, które są ciekawą alternatywą dla mielonych, schabowych i klasycznie panierowanej piersi. Całość zajmie mniej niż kwadrans, za to efekt na talerzu powali na kolana całą rodzinę.
Siekane kotlety są bardzo łatwe w przygotowaniu. Obejdzie się bez marynowania mięsa i warzyw nie trzeba wcześniej dusić czy podsmażać. Wszystko kroimy w drobną kostkę, łączymy z jajkami, majonezem, zieleniną i przyprawami na koniec formujemy niewielkie kotlety i smażymy na złoto. Tak podany drób świetnie smakuje z ziemniakami i wiosenną surówką np. z marchewki lub młodej kapusty.
Składniki:
Sposób przygotowania: