Koniec z mielonymi i nudnym schabowym. Te siekane kotlety to obiadowa rewelacja, gotowa w kwadrans

Klasyczne mielone i schabowe pójdą w odstawkę, gdy wypróbujesz te rewelacyjne kotlety siekane. Wystarczy drobno pokroić pierś z kurczaka i dodać do mięsa kilka kolorowych warzyw. Całość formujemy, smażymy na złoto i serwujemy z ulubionymi dodatkami. Lepszego i szybszego obiadu nie nikt nie wymyśli.

Domowe obiady bazują zazwyczaj na klasycznych przepisach, dlatego najczęściej na talerzach królują pierogi, rozmaite zupy i oczywiście klasyczne mięsa jak np. mielone, schabowe czy panierowana pierś. Z bazowych składników można jednak wyczarować coś naprawdę smacznego - siekane kotlety to prawdziwa rewelacja, która pięknie się prezentuje i zachwyci nawet najbardziej wymagających. 

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Kotlety siekane, czyli kolorowa i soczysta wariacja idealna na szybki obiad

Masz spory zapas warzyw, które zalegają w lodówce? Połącz je z mięsem z kurczaka i stwórz niebywale smaczny i oryginalny obiad. Tak właśnie powstają siekane kotlety, które są ciekawą alternatywą dla mielonych, schabowych i klasycznie panierowanej piersi. Całość zajmie mniej niż kwadrans, za to efekt na talerzu powali na kolana całą rodzinę. 

Siekane kotlety są bardzo łatwe w przygotowaniu. Obejdzie się bez marynowania mięsa i warzyw nie trzeba wcześniej dusić czy podsmażać. Wszystko kroimy w drobną kostkę, łączymy z jajkami, majonezem, zieleniną i przyprawami na koniec formujemy niewielkie kotlety i smażymy na złoto. Tak podany drób świetnie smakuje z ziemniakami i wiosenną surówką np. z marchewki lub młodej kapusty. 

Przepis na siekane kotlety. Gotowe w mniej niż kwadrans 

Składniki: 

  • 600 g podwójnego fileta z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • czerwona papryka,
  • 200 g pieczarek,
  • duża cebula, 
  • pół pęczka natki lup koperku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • przyprawa gyros,
  • sól,
  • pieprz, 
  • zioła prowansalskie,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania: 

  1. Oczyść mięso i poszatkuj je ostrym nożem. 
  2. Teraz warzywa - paprykę, cebulę i pieczarki drobno pokrój i dodaj do mięsa. 
  3. Masę z kurczaka i warzyw wzbogać o jajko, ser, mąkę, wszystkie przyprawy i drobno pokrojoną zieleninę. 
  4. Do mięsa dodaj na koniec majonez i jogurt. Wszystko starannie wymieszaj. 
  5. Na patelni rozgrzej dobrze tłuszcz. 
  6. Nakładaj mięso, formując kotleciki. Tak przygotowane kotlety smaż z obu stron na złoty kolor. Serwuj z ziemniakami, surówką lub innymi ulubionymi dodatkami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.