Hot-dog w polskim wydaniu. Zamień zwykłą bułkę na to chrupiące pieczywo, a wyjdzie niebo w gębie

Czosndog to pyszne połączenie soczystej parówki i chrupiącej bagietki czosnkowej. Przekąskę można wzbogacić o ulubione dodatki, takie jak ser, ogórek czy cebulkę. Zapiekany w piakarniku hot-dog po polsku smakuje obłędnie. Jak go zrobić?

Trudno znaleźć osobę, która nie wiedziałaby, czym jest hot-dog. Popularna amerykańska przekąska typu fast food ma swoich miłośników na całym świecie. Nie wszyscy jednak są świadomi, że w Polsce mamy własną wersję bułki z parówką. Zamiast zwykłego, miękkiego pieczywa, warto użyć świeżej, chrupiącej bagietki czosnkowej. W takiej wersji smakuje piekielnie dobrze!

Zobacz wideo Parówki z ciastem francuskim

Czosndog, czyli hot-dog w polskim wydaniu. Domownicy zajadaliby się nim bez przerwy

Przygotowanie czosndoga jest banalnie proste. W wersji podstawowej wystarczy umieścić ugotowaną parówkę w przekrojonej bagietki. My jednak wolimy pójść o krok dalej i stworzyć danie "na bogato". Zapiekane pieczywo z mięsem i smakowitymi dodatkami smakuje bowiem o niebo lepiej. Polskie hot-dogi można zaserwować jako szybki obiad lub pożywną przekąskę. Z pewnością wyjdzie zdrowsza, niż gdybyśmy mieli się zajadać gotowym fast foodem na mieście.

Składniki:

  • 1 bagietka czosnkowa,
  • 2 parówki,
  • 100 g żółtego sera lub mozzarelli,
  • 3 ogórki kiszone,
  • smażona cebulka,
  • garść siekanego szczypiorku,
  • opcjonalnie: papryczki chili lub jalapeño, pomidorki koktajlowe, ząbek czosnku, rukola, ketchup, musztarda.

Soczysta parówka w chrupiącej bagietce czosnkowej. Sposób wykonania

Ostrożnie przekrój wzdłuż bagietkę czosnkową, uważając, by się nie rozpadła. Podziel ją na dwie równe części, a do środka każdej umieść parówkę. Na mięso wyłóż warstwę sera -  startego lub w plasterkach - a na koniec wstaw przekąski do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 10 minut. 

Po tym czasie możesz dodatkowo wzbogacić czosndogi o smakowite dodatki. Świetnie sprawdzi się tu okrasa z podsmażonej cebulki, pokrojone ogórki kiszone oraz odrobina siekanego szczypiorku. Możesz dodać ulubione ostre papryczki oraz "zieleninę" w postaci rukoli czy roszponki. Prawdziwa buła z parówką nie obejdzie się też bez pysznego sosu. Śmiało użyj ketchupu, musztardy czy nawet majonezu. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.