Trudno znaleźć osobę, która nie wiedziałaby, czym jest hot-dog. Popularna amerykańska przekąska typu fast food ma swoich miłośników na całym świecie. Nie wszyscy jednak są świadomi, że w Polsce mamy własną wersję bułki z parówką. Zamiast zwykłego, miękkiego pieczywa, warto użyć świeżej, chrupiącej bagietki czosnkowej. W takiej wersji smakuje piekielnie dobrze!
Przygotowanie czosndoga jest banalnie proste. W wersji podstawowej wystarczy umieścić ugotowaną parówkę w przekrojonej bagietki. My jednak wolimy pójść o krok dalej i stworzyć danie "na bogato". Zapiekane pieczywo z mięsem i smakowitymi dodatkami smakuje bowiem o niebo lepiej. Polskie hot-dogi można zaserwować jako szybki obiad lub pożywną przekąskę. Z pewnością wyjdzie zdrowsza, niż gdybyśmy mieli się zajadać gotowym fast foodem na mieście.
Składniki:
Ostrożnie przekrój wzdłuż bagietkę czosnkową, uważając, by się nie rozpadła. Podziel ją na dwie równe części, a do środka każdej umieść parówkę. Na mięso wyłóż warstwę sera - startego lub w plasterkach - a na koniec wstaw przekąski do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 10 minut.
Po tym czasie możesz dodatkowo wzbogacić czosndogi o smakowite dodatki. Świetnie sprawdzi się tu okrasa z podsmażonej cebulki, pokrojone ogórki kiszone oraz odrobina siekanego szczypiorku. Możesz dodać ulubione ostre papryczki oraz "zieleninę" w postaci rukoli czy roszponki. Prawdziwa buła z parówką nie obejdzie się też bez pysznego sosu. Śmiało użyj ketchupu, musztardy czy nawet majonezu. Smacznego!