To najlepsza z polskich ryb. Prawie nikt jej nie zna. Smakuje lepiej niż dorsz, a mało kto ją kupuje

Jak zrobić najlepszą, soczystą i pełną smaku rybę? Patent jest prosty - wystarczy dobrze rozejrzeć się w markecie lub sklepie rybnym. Mój narzeczony kupił ostatnio najlepszą rybę, która występuje w polskich jeziorach. Właśnie teraz. Nie, nie jest to karp, nie, nie jest to lin. Smakuje lepiej niż dorsz, chociaż bardzo podobnie. Przed państwem król naszych rodzimych jezior.

Ryba na obiad to nie tylko nudne filety w mące smażone na głębokim tłuszczu. Ostatnio moje zdrowie szwankuje - mówię to całkiem poważnie. Rybę uwielbiam w każdej postaci, ale ile można jeść fileciki lub mrożone paluszki rybne? Mój narzeczony ostatnio chciał mi zrobić niespodziankę.  "Brać?" - No pewnie, że brać.

Zobacz wideo Muszle makaronowe z boczkiem i porem

No brać, a co? Schabowe się przejadły

Polacy jedzą mało ryb. Stanowczo za mało i jeśli już po nie sięgają, to są to najczęściej śledzie albo makrele. Ostatnio miałam okazję zrobić jedną z najlepszych polskich ryb na obiad. Czy ktoś lubi miętusa? Nie każdy się wypowie, bo to ryba, którą naprawdę niewiele osób zna. Miętus to jedyna słodkowodna ryba z rodziny dorszowatych, która występuje w polskich jeziorach. Jak smakowała? Nie będę oszukiwać - bosko. 

Robię pyszną rybęRobię pyszną rybę Fot. redakcja

Zrobiłam najlepszą polską rybę. Soczysta jak nigdy

Zawsze najpierw rybę wącham. Miętus, którego przywiózł mój narzeczony, pachniał słodko i przyjemnie. Mięso w dotyku było jędrne i zbite, na pewno była to dobrej jakości, świeża ryba. Za chwilę pokroiłam czosnek i cytrynę. Zrobiłam kilka nacięć w skórze ryby, natarłam ją solą, pieprzem ziołowym, odrobiną tymianku i do nacięć włożyłam plasterki czosnku. Do środka włożyłam cytrynę i ćwierć pęczka kopru. Reszta poszła tak łatwo, jak się tylko da. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni i włożyłam rybę na blaszce wyłożonej papierem. Przykryłam ją folią do pieczenia i piekłam 20 minut. Po tym czasie zdjęłam folię i piekłam jeszcze 10 minut. Tylko spójrzcie na tę różową skórkę i soczyste mięso. 

RybaRyba Fot. Redakcja

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.