Modne zakręcone frytki zrobisz w domu. Nie wiedziałam, że to tak banalne i nie muszę płacić kroci

Masz już dość nudnych gotowanych ziemniaków albo frytek, które zawsze smakują i wyglądają tak samo? Wypróbuj tego przepisu na zakręcone frytki. Ziemniaczane spiralki nie tylko są bardzo modne i smaczne, ale też wyglądają bardzo efektownie.

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku - czego chcieć więcej od pieczonych ziemniaków? Oto przepis, który pokochają wszystkie dzieci. Sprawdzi się on również na imprezach dorosłych. Podpowiadamy, jak przygotować ziemniaczane spiralki, by smakowały jak najlepiej. 

Zobacz wideo Zapytaliśmy Polaków, czy odczuwają inflację nad Bałtykiem

Zakręcone frytki - przepis. Ziemniaczane spiralki ciągle goszczą w moim domu 

Ziemniaki zawierają niewiele kalorii - tylko 73 w 100 gramach - i są bardzo sycące. Warto je jeść cały czas, a szczególnie gdy zależy nam na zrzuceniu zbędnych kilogramów. Warto jednak pamiętać, że tuczy nas tłuszcz użyty do ich przygotowania. W miarę możliwości należy więc go ograniczać. Na szczęście chrupiące spiralki ziemniaczane można przygotować bez jego dodatku.  

Składniki: 

  • 4 duże ziemniaki
  • pół łyżeczki soli, 
  • pół łyżeczki suszonej cebuli, 
  • pół łyżeczki suszonego czosnku, 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki, 
  • opcjonalnie: sproszkowany ser cheddar, oregano, chilli, przyprawa do ziemniaków. 

Przepis na spiralki ziemniaczane. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki umyj i obierz, a następnie, potnij je spiralną krajalnicą, aby zyskały spiralny kształt. Jeśli jej nie masz, możesz użyć też klasycznej obieraczki. Pokrój nią ziemniaki w grube kawałki, a te pod wpływem wysokiej temperatury powinny się lekko zakręcić. Można też pokroić je nożem w słupki. 
  2. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza - góra-dół. 
  3. W niewielkiej miseczce zmieszaj ze sobą sproszkowaną cebulę, sproszkowany czosnek oraz sól i paprykę. 
  4. Tak przygotowaną mieszanką dokładnie obsyp ziemniaki. Wymieszaj, by wszystkie pokryły się przyprawami. Przełóż warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. 
  5. Piecz je przez 20 minut, aż staną się złociste i chrupiące.  
  6. Podawaj z ulubionym sosem lub keczupem. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.