-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciocia zdradziła mi idealny przepis na galaretę. Postaw ją na świątecznym stole, a zniknie w 2 minuty
Ciocia zdradziła mi idealny przepis na galaretę. Postaw ją na świątecznym stole, a zniknie w 2 minuty
Wielkanoc to wyjątkowy czas zadumy i wspólnego czasu z rodziną. To także moment na zjedzenie smacznych potraw, którymi nie zajadamy się na co dzień. Ten przepis sprawi, że będziesz chciał spędzać czas tylko przy stole, a ten smakołyk zniknie w kilka chwil. To sprawdzona receptura cioci.
Galareta à la zimne nóżki, choć kojarzy się z minionymi czasami, w niektórych domach nadal cieszy się popularnością. By ją przygotować nie trzeba szczególnej okazji, lecz zbliżająca się Wielkanoc może być pretekstem do tego. Ta wyjątkowa potrawa składa się z delikatnej galaretki z mięsa, zwykle z nóżek lub golonki, wzbogaconej o warzywa i przyprawy. Zimne nóżki, zawieszone w galarecie, są nie tylko smaczne, ale także dekoracyjne, nadając elegancji świątecznemu stole.
Zobacz wideo Galaretki w kształcie jajek
Choć galareta à la zimne nóżki może być utożsamiana z czasami PRL-u, to teraz jest przekąską dzięki, której można sobie przypomnieć dziecięce chwile i uroczystości. Niech więc ta potrawa zagości na naszych stołach, przypominając dawne smaki.
Przepis na galaretę à la zimne nóżki
Składniki
- 1,5 kg golonki,
- 2 nóżki wieprzowe,
- 3 marchewki,
- pietruszka,
- cebula,
- 100 g zielonego groszku konserwowego,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- pół łyżeczki kurkumy,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- Nóżki i golonkę dokładnie oczyść, przemyj i włóż do większego garnka. Zalej całość wodą i gotuj na średnim ogniu. Po około 10 minutach gotowania wsyp łyżeczką soli, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie.
- Do gotującego się mięsa dorzuć obrane marchewki i pietruszkę. Gotuj do miękkości warzyw.
- Gdy wszystko stanie się miękkie, wyjmij składniki z wywaru. Marchewkę i pietruszkę podziel na mniejsze kawałki według uznania. Mięso obierz z kości i również podziel na mniejsze kawałki. Wywar przelej przez sitko, by pozbyć się reszty składników.
- Podzielone na mniejsze kawałki mięso i warzywa ponownie włóż do wywaru. Wsyp sól i pieprz do smaku, a także kurkumę.
- Na dno salaterek ułóż podzielone na pół ugotowanej jajka, wsyp trochę groszku i wrzuć natkę pietruszki. Tak przygotowane naczynia napełnij zawartością garnka, czyli płynem i mięsem.
- Gotowe salaterki włóż do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wszystko jest gotowe do podania. Smacznego!