Ciocia zdradziła mi idealny przepis na galaretę. Postaw ją na świątecznym stole, a zniknie w 2 minuty

Wielkanoc to wyjątkowy czas zadumy i wspólnego czasu z rodziną. To także moment na zjedzenie smacznych potraw, którymi nie zajadamy się na co dzień. Ten przepis sprawi, że będziesz chciał spędzać czas tylko przy stole, a ten smakołyk zniknie w kilka chwil. To sprawdzona receptura cioci.

Galareta à la zimne nóżki, choć kojarzy się z minionymi czasami, w niektórych domach nadal cieszy się popularnością. By ją przygotować nie trzeba szczególnej okazji, lecz zbliżająca się Wielkanoc może być pretekstem do tego. Ta wyjątkowa potrawa składa się z delikatnej galaretki z mięsa, zwykle z nóżek lub golonki, wzbogaconej o warzywa i przyprawy. Zimne nóżki, zawieszone w galarecie, są nie tylko smaczne, ale także dekoracyjne, nadając elegancji świątecznemu stole.

Zobacz wideo Galaretki w kształcie jajek

Choć galareta à la zimne nóżki może być utożsamiana z czasami PRL-u, to teraz jest przekąską dzięki, której można sobie przypomnieć dziecięce chwile i uroczystości. Niech więc ta potrawa zagości na naszych stołach, przypominając dawne smaki.

Przepis na galaretę à la zimne nóżki

Składniki

  • 1,5 kg golonki,
  • 2 nóżki wieprzowe,
  • 3 marchewki,
  • pietruszka,
  • cebula,
  • 100 g zielonego groszku konserwowego,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Nóżki i golonkę dokładnie oczyść, przemyj i włóż do większego garnka. Zalej całość wodą i gotuj na średnim ogniu. Po około 10 minutach gotowania wsyp łyżeczką soli, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. 
  2. Do gotującego się mięsa dorzuć obrane marchewki i pietruszkę. Gotuj do miękkości warzyw.
  3. Gdy wszystko stanie się miękkie, wyjmij składniki z wywaru. Marchewkę i pietruszkę podziel na mniejsze kawałki według uznania. Mięso obierz z kości i również podziel na mniejsze kawałki. Wywar przelej przez sitko, by pozbyć się reszty składników.
  4. Podzielone na mniejsze kawałki mięso i warzywa ponownie włóż do wywaru. Wsyp sól i pieprz do smaku, a także kurkumę.
  5. Na dno salaterek ułóż podzielone na pół ugotowanej jajka, wsyp trochę groszku i wrzuć natkę pietruszki. Tak przygotowane naczynia napełnij zawartością garnka, czyli płynem i mięsem.
  6. Gotowe salaterki włóż do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wszystko jest gotowe do podania. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.