Gdy je robię, zawsze się udaje i pysznie smakuje. Jest puszyste i gotowe w 30 minut

Szybkie desery opanowały nas wszystkich. Takie ekspresowe podejście do słodkości sprawiło, że coraz częściej chcemy wykonywać takie przepisy. Wykorzystując ten przepis, z pewnością się nie narobisz, a zjesz coś naprawdę pysznego. Ten deser gotowy jest w kilka chwil.

Przyrządzanie ciast zazwyczaj kojarzy nam się z wielogodzinnym staniem w kuchni. Trzeba przecież przygotować kilka warstw, które później stworzą pyszną całość. Na szczęście ten deser tego nie wymaga, a dodatkowo ma krótką listę zakupów.

Zobacz wideo Galette z morelami i rozmarynem

Ciasto budyniowe z tego przepisu właśnie takie jest. Aby wyszło, potrzebujesz zaledwie sześciu składników. Kakao jest dodatkiem, które można pominąć lub zastąpić czymś innym. Zrobienie go jest banalnie proste. Nawet jeśli nie po drodze ci z pieczeniem, gwarantujemy, że ten deser na pewno wyjdzie.

Przepis na ciasto budyniowe

Składniki

  • 6 jajek,
  • 1 l mleka,
  • 250 g masła,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku,
  • kakao do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest upieczenie biszkopta. Białka oddziel od żółtek. Te pierwsze ubij za pomocą miksera na sztywną pianę. Masę wymieszaj z mąką, a także z 50 g cukru pudru. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią przygotowane ciasto. Wierzch wyrównaj szpatułką. Tak przygotowane wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 20 minut. Po upływie tego czasu sprawdź za pomocą wykałaczki, czy ciasto odpowiednio się przypiekło. Jeśli po jej wyjęciu będzie sucha, oznacza to, że biszkopt jest gotowy.
  3. W trakcie pieczenia przygotuj masę budyniową. Żółtka ubij na jasną masę, w trakcie dodawaj pozostałą część cukru. W rondelku zagotuj mleko i umieść w nim masło, a także dwa budynie waniliowe. Mieszaj do uzyskania gęstszej masy.
  4. Żółtka przelej do budyniu i energicznie wymieszaj. Tak przygotowanym kremem wyłóż równomiernie przestudzony biszkopt. Wierzch posyp kakao.
  5. Ciasto włóż do lodówki na przynajmniej godzinę. W tym czasie masa powinna zesztywnieć.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.