Co zrobić z rozgotowanym makaronem? Zapomnij o marnowaniu, kłania się kuchnia zero waste

Rozgotowany makaron nie musi wylądować w koszu. Poznaj metodę zero waste, która pozwoli przygotować smaczny posiłek nawet z największej, włoskiej katastrofy. Wystarczy sprawdzony patent i kilka składników, by obiad zrobił prawdziwą furorę.

Koszmarem każdego Włocha i nie tylko jest rozgotowany, niemal rozpadający się makaron. Takie "kluchy" zdaniem wielu osób nie nadają się już do niczego, jednak czasami można dać im drugą szansę i przygotować z nich równie smaczny obiad. Kluczem do sukcesu jest ekspresowe hartowanie i aromatyczne dodatki. 

Zobacz wideo Meksykańskie mac'n'cheese z serem

Co zrobić z rozgotowanym makaronem? Z tą metodą danie ma szansę zrobić furorę

Rozgotowany makaron to wpadka, która powinna pozostać w czterech ścianach naszej kuchni i raczej nie zostać zaserwowana gościom podczas ważnej uroczystości czy spotkania. Jeśli jednak zdarzy się nam podobna wpadka podczas szykowania obiad dla nas samych czy familii, warto dać produktowi drugie życie i ograniczyć marnowanie żywności. Co zatem można przygotować z rozgotowanego makaronu? 

Makaron, który daleki jest od ideału, czyli zazwyczaj al dente, można wykorzystać do zrobienia zapiekanek. Na wstępie warto go jednak ekspresowo odcedzić i przelać lodowatą wodą - takie hartowanie jest raczej solidnym grzechem we włoskiej kuchni, ale pozwoli zahamować proces gotowania. Gdy tę czynność mamy już za sobą możemy przejść do naszej zapiekanki - tu panuje dowolność. Warto wykorzystać to co mamy pod ręką, jednak znakomicie sprawdzą się sosy serowe, pomidorowe i te z dodatkiem mielonego mięsa. 

Rozgotowany makaron zyska drugie życie. Dodaj go do serowej zapiekanki

Składniki: 

  • 400 g makaronu,
  • 50 g masła,
  • 40 g mąki,
  • 300 ml mleka,
  • 200 g sera cheddar,
  • 50 g parmezanu,
  • 150 ml śmietany,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek masło rozpuść w garnku, następnie dodaj mąkę i całość podgrzewaj przez chwilę.
  2. Teraz do garnka z roztopionym masłem i mąką wolno wlewaj mleko, pamiętaj jednak by cały czas mieszać sos, aby nie powstały grudki czy przypalenie. 
  3. Tak przygotowany sos po zagotowaniu wymieszaj ze śmietaną, tartym cheddarem i naszym rozgotowanym makaronem. 
  4. Danie dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
  5. Makaron w serowym sosie przełóż teraz do naczynia żaroodpornego i hojnie posyp parmezanem.
  6. Wskazówka - można dodać także pokrojony bekon. 
  7. Makaron zapiekaj w 180 stopniach przez pół godziny. 
  8. Przed podaniem posyp danie zieleniną, smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.