Gdy usłyszałam, że moja przyjaciółka robi ciasto z colą, zbaraniałam. Spróbowałam i... przepadłam

Domowe ciasta czekoladowe to moje ulubione. Nigdy jednak nie jadłam ciasta z colą. Okazało się jednak, że zawsze musi być ten pierwszy raz. Gdy moja przyjaciółka poczęstowała mnie tym ciastem, byłam w szoku, jak doskonale smakuje. Poprosiłam więc ją o przepis na ciasto z colą. Oto on.

Jeśli macie w domu resztkę coli, koniecznie spróbujcie upiec to ciasto. Choć brzmi nieco absurdalnie, smakuje naprawdę dobrze. Byłam naprawdę zdziwiona, że może być takie dobre.  

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Przepis na ciasto z colą. Czekoladowy deser, któremu nie sposób się oprzeć 

To domowe ciasto czekoladowe z colą jest banalnie proste w przygotowaniu. Nie potrzebujemy żadnych cukierniczych umiejętności, by cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Gdy moja przyjaciółka mi je podała, nie miałam pewności, czy będzie dobre. Ale spróbowałam i teraz będę robić je w domu co weekend. 

Składniki: 

  • 300 g mąki pszennej, 
  • 2 średnie jajka
  • 1 szklanka coli, 
  • 200 g masła lub margaryny, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 5 łyżek kakao bez dodatku cukru, 
  • 150 g kwaśnej śmietany lub kefiru, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Ciasto z colą - przepis, który wprawia w osłupienie. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Masło rozpuszczamy w garnuszku razem z cukrem. Podgrzewamy na wolnym ogniu, nie zagotowujemy, a gdy się roztopi, odstawiamy do wystudzenia. 
  2. Do miski, w której łatwo wymieszamy składniki, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajka, wlewamy przestudzone masło, śmietanę oraz colę. Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie gładka jednolita masa.  
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około godzinę do suchego patyczka. 
  4. Po upieczeniu studzimy. Ciasto z colą podajemy oblane polewą czekoladową lub oprószone cukrem pudrem. Możemy też dodać na wierzch pokruszone orzechy.  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.