Jeśli macie w domu resztkę coli, koniecznie spróbujcie upiec to ciasto. Choć brzmi nieco absurdalnie, smakuje naprawdę dobrze. Byłam naprawdę zdziwiona, że może być takie dobre.
Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi
Przepis na ciasto z colą. Czekoladowy deser, któremu nie sposób się oprzeć
To domowe ciasto czekoladowe z colą jest banalnie proste w przygotowaniu. Nie potrzebujemy żadnych cukierniczych umiejętności, by cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Gdy moja przyjaciółka mi je podała, nie miałam pewności, czy będzie dobre. Ale spróbowałam i teraz będę robić je w domu co weekend.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 2 średnie jajka,
- 1 szklanka coli,
- 200 g masła lub margaryny,
- 1 szklanka cukru,
- 5 łyżek kakao bez dodatku cukru,
- 150 g kwaśnej śmietany lub kefiru,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Ciasto z colą - przepis, który wprawia w osłupienie. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuszczamy w garnuszku razem z cukrem. Podgrzewamy na wolnym ogniu, nie zagotowujemy, a gdy się roztopi, odstawiamy do wystudzenia.
- Do miski, w której łatwo wymieszamy składniki, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajka, wlewamy przestudzone masło, śmietanę oraz colę. Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie gładka jednolita masa.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około godzinę do suchego patyczka.
- Po upieczeniu studzimy. Ciasto z colą podajemy oblane polewą czekoladową lub oprószone cukrem pudrem. Możemy też dodać na wierzch pokruszone orzechy.