Po pierwszym kęsie poczujesz, że jest lepszy od innych. Ten kurczak jest moim numerem jeden

Kurczak to popularny wybór mięsa, gdy decydujemy się zrobić obiad. Jego smak jest nam bardzo dobrze znany. Nie wymaga czasochłonnej obróbki termicznej, a dodatkowo idealnie komponuje się ze wszystkimi innymi składnikami. By był jeszcze smaczniejszy, dodaj do panierki ten składnik. Będzie chrupiący i aromatyczny.

Kurczak po parmeńsku to danie, które zachęca do zrobienia swoją prostotą przygotowania, ale także smakiem. Parmezan w panierce nadaje mu chrupkości i aromatu, którym trudno się oprzeć. To danie stało się w moim domu pyszną alternatywą dla tradycyjnych dań z kurczaka. Teraz jak chce zrobić to mięso, sięgam po tę recepturę i zawsze wychodzi idealnie.

Zobacz wideo Szybki pomysł na makaron z soczystym kurczakiem po toskańsku

Do kurczaka po parmeńsku pasują różnorodne dodatki. Można podać go z ulubionymi warzywami, sałatką z pomidorów i rukoli, czy nawet z makaronem ugotowanym al dente. Owoce morza lub grillowane warzywa również świetnie komponują się z tym daniem, nadając mu dodatkowego smaku i świeżości.

Przepis na piersi po parmeńsku

Składniki

  • 4 filety z kurczaka,
  • jajko,
  • 250 g bułki tartej,
  • 150 g startego parmezanu,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku,
  • sos pomidorowy do podania.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj blachę do pieczenia, wyścielając ją papierem.
  2. W małej misce wymieszaj bułkę tartą, parmezan, sól, pieprz, paprykę i czosnek w proszku. Na sam koniec wsyp posiekany koperek i dokładnie wymieszaj.
  3. Filety z kurczaka oczyść i lekko rozbij, by miały jednakową grubość. Obtocz je najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w mieszance bułki tartej z serem parmezan.
  4. Ułóż panierowane filety na przygotowanej blaszce do pieczenia. Piecz kurczaka w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut lub do momentu, gdy mięso będzie dobrze przypieczone i chrupiące.
  5. Po upieczeniu wyjmij kurczaka z piekarnika i pozostaw na chwilę, aby się lekko ostudził. Podawaj go z ulubionymi warzywami i ziemniakami lub sałatką. Możesz również podać go z sosem pomidorowym.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.