Ta zupa zastąpi dwudaniowy obiad. Syci na długo. Mnie nigdy się nie znudzi

Zupy to wspaniały kulinarny wynalazek. Rozgrzewają, pomagają przy przeziębieniu, są sycące i pożywne. Żeby jednak nie robić ciągle tych samych, które non stop powtarzają się w wielu domach, jak np. ogórkowa lub pomidorowa, warto zapisać przepis, który chcemy wam polecić. To zupa gulaszowa, która jest prawdziwą zupą mocy. Jest pełna składników, więc bez problemu może być i pierwszym, i drugim daniem. Robi się ją bardzo łatwo.

Zupa gulaszowa to pyszne danie, które mnie nigdy się nie znudzi. Jest pełna najrozmaitszych dodatków, od mięsa po warzywa, więc spokojnie może zastąpić dwudaniowy obiad. Gwarantujemy, że nasyci na długo i jest bardzo pożywna. Znajdziecie w niej mięsną wkładkę w postaci wołowiny oraz dużo wartościowych warzyw i przypraw, jak chociażby marchewki, ziemniaki, kolorowe papryki, czosnek, ziele angielskie i oregano. 

Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na zupę z batata i marchewki. Jest gęsta i rozgrzewająca

Bez dwóch zdań można więc nazwać zupę gulaszową zupą mocy. Najlepiej smakuje oczywiście wtedy, gdy jest zimno, ale na przełomie zimy i wiosny, kiedy często łapiemy przeziębienia z powodu wahań temperatury, też sprawdzi się świetnie. Nawet latem w deszczowy dzień zupa gulaszowa będzie idealna na obiad i poprawi humor. 

Zupa gulaszowa, który nigdy się nie nudzi. Jak ją zrobić?

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego,
  • 2 litry bulionu,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 3 kolorowe papryki,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • papryczka chili,
  • 350 g przecieru pomidorowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • czubata łyżka mąki pszennej,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka oregano,
  • czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Najpierw kroimy warzywa. Ziemniaki, paprykę i cebulę w kostkę, czosnek, chili i marchewkę w plasterki, a pieczarki na ćwiartki. Pokrój na niewielkie kawałki również wołowinę. Przełóż do miski i wymieszaj z mąką, odrobiną soli oraz pieprzu.

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć mięso i podsmaż, aż zacznie się rumienić. Dodaj cebulę, czosnek oraz chili i podsmażaj, aż cebula się zeszkli. Wtedy dorzuć marchewkę oraz pieczarki i podsmażaj do momentu zmięknięcia pieczarek. Dodaj koncentrat pomidorowy, a także oregano i obie mielone papryki - słodką oraz ostrą. Wymieszaj i zalej bulionem. Dodaj też przecier pomidorowy i dopraw zupę gulaszową zielem angielskim oraz listkami laurowym. Zagotuj i gotuj przez 45 minut. Po tym czasie dodaj do garnka ziemniaki i papryki. Gotuj przez kwadrans, aż warzywa zmiękną. Dopraw solą i pieprzem do smaku, jeśli trzeba.

Zupa gulaszowa pięknie prezentuje się udekorowana pietruszką. Można jeść ją samą lub z kromką ulubionego pieczywa.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.