Zupa gulaszowa to pyszne danie, które mnie nigdy się nie znudzi. Jest pełna najrozmaitszych dodatków, od mięsa po warzywa, więc spokojnie może zastąpić dwudaniowy obiad. Gwarantujemy, że nasyci na długo i jest bardzo pożywna. Znajdziecie w niej mięsną wkładkę w postaci wołowiny oraz dużo wartościowych warzyw i przypraw, jak chociażby marchewki, ziemniaki, kolorowe papryki, czosnek, ziele angielskie i oregano.
Bez dwóch zdań można więc nazwać zupę gulaszową zupą mocy. Najlepiej smakuje oczywiście wtedy, gdy jest zimno, ale na przełomie zimy i wiosny, kiedy często łapiemy przeziębienia z powodu wahań temperatury, też sprawdzi się świetnie. Nawet latem w deszczowy dzień zupa gulaszowa będzie idealna na obiad i poprawi humor.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Najpierw kroimy warzywa. Ziemniaki, paprykę i cebulę w kostkę, czosnek, chili i marchewkę w plasterki, a pieczarki na ćwiartki. Pokrój na niewielkie kawałki również wołowinę. Przełóż do miski i wymieszaj z mąką, odrobiną soli oraz pieprzu.
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć mięso i podsmaż, aż zacznie się rumienić. Dodaj cebulę, czosnek oraz chili i podsmażaj, aż cebula się zeszkli. Wtedy dorzuć marchewkę oraz pieczarki i podsmażaj do momentu zmięknięcia pieczarek. Dodaj koncentrat pomidorowy, a także oregano i obie mielone papryki - słodką oraz ostrą. Wymieszaj i zalej bulionem. Dodaj też przecier pomidorowy i dopraw zupę gulaszową zielem angielskim oraz listkami laurowym. Zagotuj i gotuj przez 45 minut. Po tym czasie dodaj do garnka ziemniaki i papryki. Gotuj przez kwadrans, aż warzywa zmiękną. Dopraw solą i pieprzem do smaku, jeśli trzeba.
Zupa gulaszowa pięknie prezentuje się udekorowana pietruszką. Można jeść ją samą lub z kromką ulubionego pieczywa.