Spaghetti po neopolitańsku robię w kwadrans. Aby makaron był oblepiony sosem, dodaję jeden składnik

Spaghetti bardzo często gości w moim domu. Nie ukrywam, że przygotowuję je głównie dlatego, że robi się je w 15 minut, więc to doskonała "metoda na głoda". No i obłędnie smakuje, więc wilk jest syty i owca cała.

Spaghetti to włoskie danie, w którym rozkochani są Polacy. I choć ja przygotowuję je z odrobiną fantazji, nie stosując się do oryginalnego przepisu, to i tak wszyscy się nim zajadają. Oto proste domowe spaghetti po neapolitańsku w mojej wersji.  

Zobacz wideo Poczuj fuzję smaków - spaghetti z pomidorami, ricottą i oliwkami

Spaghetti po neapolitańsku - przepis. W tej prostej domowej wersji jest przepyszne 

Spaghetti to szybki w przygotowaniu obiad, którym zajadają się w najlepsze zarówno dzieci, jak i dorośli. Nic dziwnego, ponieważ temu obłędnie pysznemu pomidorowemu smakowi wręcz nie sposób się oprzeć. Moja wersja tego spaghetti jest nieco spolszczona, ale jak na warunki domowe - obłędnie pyszna. Nie można jednak zapomnieć o parmezanie, dzięki któremu sos doskonale oblepia makaron

Lista składników nie jest długa, a na dodatek bardzo prosta. Warto jednak modyfikować ją wedle własnych upodobań, by spaghetti jak najbardziej przypadło do gustu członkom naszej rodziny. Przekonajcie się sami. 

Składniki: 

  • 300 g makaronu spaghetti
  • puszka pomidorów krojonych lub kilka pomidorów pokrojonych w drobną kostkę, 
  • 4-5 ząbków czosnku, 
  • łyżeczka oregano, 
  • Świeża lub suszona bazylia, 
  • 1-2 łyżki parmezanu, 
  • oliwa z oliwek. 

Domowe spaghetti - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Makaron spaghetti gotujemy we wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  2. Jeśli używamy świeżych pomidorów, kroimy je w drobną kostkę.  
  3. Czosnek obieramy i podsmażamy na odrobinie oliwy. Pomidory surowe lub w puszce dodajemy do czosnku i dusimy z dodatkiem ziół. 
  4. Ugotowany makaron mieszamy z sosem. Dodajemy jedną lub dwie łyżki parmezanu. Podajemy udekorowane świeżą bazylią. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.