Kuchnia to zwykle pomieszczenie, które wymaga najczęstszego sprzątania. Spędzamy tam sporo czasu: gotując, piekąc i smażąc. W czasie przyrządzania posiłków siłą rzeczy robi się bałagan, a największą zmorę stanowi czyszczenie kuchenki. Przypalony ruszt i brudne palniki to koszmar, z którym można się w prosty sposób uporać. Poniżej zdradzamy triki, które sprawdziły się w niejednej kuchni.
Kuchenka gazowa używana jest właściwie codziennie, co oznacza, że bardzo szybko zaczyna ją pokrywać warstwa brudu, tłuszczu i spalenizny. Jeśli urządzenie nie będzie czyszczone regularnie, możemy mieć potem problem z usunięciem wszystkich zabrudzeń. Kiedy już jednak do tego dojdzie, wiele osób sięga po ostre druciaki i sklepowe chemikalia, nie wiedząc, że problemu można się pozbyć bez uciążliwego szorowania.
W takich sytuacjach najlepiej uciekać się do najprostszych rozwiązań. Stary, dobry ocet w połączeniu z ręcznikiem papierowym powinien załatwić sprawę. Jedyne, co musisz zrobić, to nasączyć papier octem, a następnie ułożyć go na kuchennym ruszcie. Teraz wystarczy już tylko, że zostawisz nasączony materiał na kilka godzin, a potem przetrzesz całość wilgotną ścierką z płynem do mycia naczyń. Żeliwny ruszt będzie lśnić nowością.
Skuteczny w czyszczeniu przypalonego rusztu okaże się także roztwór z ciepłej wody i sody oczyszczonej. Najpierw umieść żeliwną część w sporej misce bądź zlewie, a w dalszej kolejności posyp ją obficie sodą i zalej wrzątkiem. Ruszt powinien być całkowicie zanurzony przez kilka godzin, a po tym czasie opłukany.
Jeśli problem sprawiają z kolei brudne palniki, to warto potraktować je roztworem z wody i octu. Na trzy części wody dodaj jedną część octu, by następnie podgrzać całość w garnku. Kiedy zacznie wrzeć, umieść w nim zabrudzone palniki i pozostaw do czasu, aż mieszanina ostygnie. Silniejsze zabrudzenia usuń za pomocą folii aluminiowej zwiniętej w kuleczki - ta metoda poradzi sobie ze wszystkimi przypaleniami.