Twarogowe bułeczki to słodka rewelacja, której każdy musi spróbować. Wyróżniają się na tle innych, podobnych smakołyków tym, że nie posiadają dodatku drożdży, nie trzeba czekać na ich wyrośnięcie, a w środku mają owocowe nadzienie. By je zrobić, wystarczy mieć kilka podstawowych produktów. Oprócz oczywistej mąki, czy jajek warto również zaopatrzyć się w twaróg, który wchodzi w skład miękkiego ciasta.
Zobacz wideo Mleczne bułeczki [HAPS KIDS]
By takie bułeczki były jeszcze smaczniejsze, szczególną uwagę trzeba przyłożyć do nadzienia. Zrobione jest ono z jabłek, które połączone są z cukrem i cynamonem. Wysmażone na maśle tworzą aromatyczny farsz, który tylko dodaje smaku całej przekąsce.
Przepis na serowe bułeczki z nadzieniem jabłkowym
Składniki na bułeczki
- 300 g mąki pszennej,
- 150 g twarogu półtłustego,
- 100 g masła,
- jajko,
- 3 łyżki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Składniki na nadzienie jabłkowe
- 3 jabłka,
- 2 łyżki cukru,
- łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki masła.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności zrób ciasto na bułeczki. W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj twaróg, który wcześniej lekko pokruszyłeś, a także podzielone na mniejsze kawałki masło. Wbij również jajko i wsyp cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagnieć do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta.
- Tak przygotowane ciasto odstaw na około 30 minut do lodówki. W międzyczasie przygotuj nadzienie jabłkowe.
- Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło i wrzuć na nie owoce. Wsyp również cynamon i cukier i dokładnie wymieszaj. Smaż całość na średnim ogniu około 5-7 minut, aż jabłka zmiękną i zaczną się karmelizować. Po tym czasie zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
- Po schłodzeniu ciasta rozwałkuj je na cienki placek. Wytnij krążki za pomocą szklanki lub foremki do ciastek. Na każdy krążek ciasta nałóż łyżeczkę nadzienia jabłkowego. Złóż ciasto na pół i dokładnie zlep brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia.
- Przygotowane bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 15-20 minut, aż bułeczki staną się złociste. Pamiętaj jednak, by podczas pieczenia zaglądać do nich, by się nie przypaliły. Smacznego!