Bułeczki twarogowe, do których nie potrzebujesz drożdży. To, co znajdziesz w środku jest słodkie i pyszne

Czasem może nas najść ochota na coś słodkiego, miękkiego i pełnego owocowej słodyczy. W takim wypadku najlepiej sięgnąć po sprawdzone przepisy, które dostarczą takich smaków. Te bułeczki są tego dobrym przykładem i można je jeść garściami. Ich nadzienie jest słodkie i aromatyczne.

Twarogowe bułeczki to słodka rewelacja, której każdy musi spróbować. Wyróżniają się na tle innych, podobnych smakołyków tym, że nie posiadają dodatku drożdży, nie trzeba czekać na ich wyrośnięcie, a w środku mają owocowe nadzienie. By je zrobić, wystarczy mieć kilka podstawowych produktów. Oprócz oczywistej mąki, czy jajek warto również zaopatrzyć się w twaróg, który wchodzi w skład miękkiego ciasta.

Zobacz wideo Mleczne bułeczki [HAPS KIDS]

By takie bułeczki były jeszcze smaczniejsze, szczególną uwagę trzeba przyłożyć do nadzienia. Zrobione jest ono z jabłek, które połączone są z cukrem i cynamonem. Wysmażone na maśle tworzą aromatyczny farsz, który tylko dodaje smaku całej przekąsce.

Przepis na serowe bułeczki z nadzieniem jabłkowym

Składniki na bułeczki

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g twarogu półtłustego,
  • 100 g masła,
  • jajko,
  • 3 łyżki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie jabłkowe

  • 3 jabłka,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki masła.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zrób ciasto na bułeczki. W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj twaróg, który wcześniej lekko pokruszyłeś, a także podzielone na mniejsze kawałki masło. Wbij również jajko i wsyp cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagnieć do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta.
  2. Tak przygotowane ciasto odstaw na około 30 minut do lodówki. W międzyczasie przygotuj nadzienie jabłkowe.
  3. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło i wrzuć na nie owoce. Wsyp również cynamon i cukier i dokładnie wymieszaj. Smaż całość na średnim ogniu około 5-7 minut, aż jabłka zmiękną i zaczną się karmelizować. Po tym czasie zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  4. Po schłodzeniu ciasta rozwałkuj je na cienki placek. Wytnij krążki za pomocą szklanki lub foremki do ciastek. Na każdy krążek ciasta nałóż łyżeczkę nadzienia jabłkowego. Złóż ciasto na pół i dokładnie zlep brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia.
  5. Przygotowane bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 15-20 minut, aż bułeczki staną się złociste. Pamiętaj jednak, by podczas pieczenia zaglądać do nich, by się nie przypaliły. Smacznego!
Więcej o: