Gołąbki tak jak i pierogi są klasyką kuchni polskiej. Zmienianie tak dobrze nam znanej receptury nie jest dobrym pomysłem, bo oryginalne przepisu już są pyszne. My jednak zaryzykujemy i dobierzemy się do pysznych gołąbków. Staną się one jeszcze lepsze, gdy zamienisz ryż na ten produkt.
fot. freeskyline / shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
W moim domu istnieje jeden, bardzo sprawdzony sposób na gołąbki, który jest niezmienny od lat. Tego przepisu używała moja prababcia, babcia, mama i teraz ja. Jednak ostatnio pomyślałam sobie, że warto wprowadzić do niego jakieś zmiany. Gdy powiedziałam o tym bliskim, złapali się za głowę, ale po spróbowaniu stwierdzili, że są pyszne.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania
Gołąbki w zmienionej formie nie posiadają ryżu, który do tej pory był składnikiem obowiązkowym. Co jednak zamiast niego mają? Przede wszystkim starte na tarce ziemniaki. Jednak oprócz nich można wyczuć również smak kaszy manny. Takie połączenia sprawia, że są one niezwykle sycące i nabierają nowego, oryginalnego smaku.
Przepis na gołąbki ziemniaczane
Składniki
główka kapusty włoskiej,
1 kg ziemniaków,
250 g mięsa mielonego,
2 średnie jajka,
100 g kaszy manny,
łyżeczka suszonego majeranku,
łyżeczka słodkiej papryki,
olej do smażenia,
100 ml bulionu,
sól i pieprz do smaku.
Składniki dodatkowe
2 łyżki mąki pszennej,
500 ml przecieru pomidorowego.
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności zajmij się kapustą. Oczyść ją, następnie umieść w większym garnku z wodą. Gotuj do momentu, aż liście będą odchodzić od całości.
Liście wyjmuj z naczynia i odkładaj do przestudzenia. Gdy staną się zimne, możesz odkroić z nich twardsze kawałki.
Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, następnie podsmaż na nim warzywo. Gdy się lekko zarumieni, zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
Ziemniaki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odstaw je na kilka chwil, po czym odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do nich mięso mielone. Wrzuć również podsmażoną cebulę, wbij jajka i kaszę manną. Dopraw składniki solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Całość dokładnie wyrabiaj do połączenia.
Tak przygotowany farsz układaj na chłodnych liściach kapusty i zawiń je jak klasyczne gołąbki. Zawinięte kawałki ciasno układaj w naczyniu żaroodpornym, zalej je 100 ml bulionu.
Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 60 minut.
W tym czasie przygotuj sos pomidorowy. Przecier wlej do garnka, dopraw solą, pieprzem i majerankiem, wymieszaj. Wsyp do całości mąkę i energicznie mieszaj, do momentu aż grudki znikną.
Po wypieczeniu gołąbków zalej je powstałym sosem i piecz przez następne 10 minut. Podawaj na ciepło. Smacznego!