• Link został skopiowany

Podlaski przysmak, który opanował całą Polskę. Gdy podasz go na obiad, każdy będzie zadowolony

Kuchnia polska bogata jest w różne smaki, a każdy region może się pochwalić swoim smakołykiem. Na Podlasiu króluje to danie, a przepis na nie zna każda gospodyni i gospodarz. Po zjedzeniu go nie ma szan, że brzuch będzie domagać się czegoś innego. Połączenie składników sprawia, że jest bardzo sycące.
Kartacze
Fot. Agnieszka Sadowska / Agencja Wyborcza.pl

Smakosze kuchni polskiej na pewno się ze mną zgodzą, że nie ma lepszych potraw niż regionalne. Można w nich poczuć kulturę i smaki, których na co dzień zazwyczaj nie doświadczamy. Przykładem dania, które bez dwóch zdań wpisuje się w nasze dziedzictwo narodowe, są kartacze. Ich smak to niebo w gębie.

Zobacz wideo Szybkie kluski - cóż, że ze Śląska

Kartacze to danie regionalne, które pochodzi z północno-wschodniej Polski. Jest to potrawa, która wymaga cierpliwości, ponieważ jest czasochłonna, ale wykonanie jej nie należy do najtrudniejszych. By wyszły, trzeba połączyć dwa rodzaje kartofli - surowe i gotowane. Gdy ciasto ziemniaczane jest gotowe, należy wypełnić je aromatycznym mięsnym farszem. Na koniec zostaje gotowanie i podanie ich z okrasą, która zrobiona jest z boczku i cebuli.

Przepis na podlaskie kartacze

Składniki

  • 1,5 kg surowych ziemniaków,
  • 150 g ugotowanych ziemniaków,
  • 400 g surowej karkówki,
  • 300 g boczku,
  • 2 cebule,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Surowe ziemniaki obierz, przemyj i namocz w wodzie. Dużą miskę wyściel ścierką tetrową, kartofle zetrzyj na tarce o drobnych oczkach bezpośrednio do naczynia. Następnie dokładnie i mocno odciśnij warzywa z nadmiaru wody. Wodę odstaw na bok, by na dnie zebrała się skrobia, ziemniaki umieść w osobnej misce.
  2. Karkówkę podziel na mniejsze kawałki, następnie przemiel je przez maszynkę do mięsa. Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki, również umieść ją w maszynce i zmiel.
  3. Mięso przypraw majerankiem, solą i pieprzem. Dokładnie wyrób za pomocą dłoni, by wszystkie produkty się z sobą połączyły.
  4. Do dużego garnka wlej wodę, wsyp sól i wlej płyn, który pozostał po starciu kartofli. Do naczynia przelej jedynie wodę, skrobia powinna zostać w misce. Ustaw garnek na średnim ogniu i poczekaj do zagotowania.
  5. Do surowych ziemniaków przeciśnij przez praskę ugotowane kartofle. Dodaj skrobię, która zgromadziła się na dnie miski, a także sól. Wyrób do powstania jednolitego ciasta.
  6. Z mięsnego farszu uformuj kulki. Ciasto odmierz łyżką i zrób z niego placek o wielkości dłoni. Na jego środku umieść mięsną kulkę i dokładnie zlep, tworząc kartacze. Powtarzaj czynności do momentu wykorzystania składników.
  7. Gdy woda w garnku zaczyna wrzeć, wrzuć do niej kluski. Gotuj je przez około 45 minut na małym ogniu. Po tym czasie odcedź i podawaj z okrasą.
  8. Okrasę zrobisz krojąc boczek i cebulę w kostkę. Następnie umieść boczek na patelni i podsmaż go przez kilka minut. Na koniec dorzuć cebulę i smaż do zarumienienia.
Więcej o: